Skrivali su se i hajduci i četnici; Zapadna Srbija pod zemljom ima veliko turističko blago

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Udaljena je od turističkog centra Zlatibora 19 kilometara, Stopića pećina pravi je speleološki biser čitave Zapadne Srbije. Svoju kapiju za sve ljubitelje prirode i posetioce otvara svakim danom u periodu od 09:30 do 19:00 časova.

Skrivali su se i hajduci i četnici; Zapadna Srbija pod zemljom ima veliko turističko blago
Privatna arhiva

Ovaj lokalitet nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstvo i Trnava, na par stotina metara udaljenosti od puta Zlatibor-Sirogojno, što je čini jednom od najpristupačnijih speleoloških objekata Srbije.

"Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine. Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zlatiborkso tle, mogla je da je primeti i uđe", rekao je za RINU Bojan Sekulić, turistički vodič.

Skrivali su se i hajduci i četnici; Zapadna Srbija pod zemljom ima veliko turističko blago Privatna arhiva
 

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posebnu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spasavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah", kaže Sekulić.

Stopića pećina je i rečna, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Čini je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Zaštitni znak Stopića pećine svakako su i atraktivne bigrene kade koje formiraju kosi zid preko kog se voda stalno preliva.

Komentari(0)

Loading