Idealno lečilište u blizini Beograda: Oboleli od reumatizma spas traže u ovoj banji

13:00

Turizam 0

Umereno kontinentalna klima i izuzetno velika izdašnost lekovite termomineralne vode tek su neke od karakteristika banje, koja se nalazi podno dve planine. Maljena i Suvobora.

banja vrujci
rina

Banja Vrujci leži u dolini reke, koja je simbolično nazvana Toplica i od glavnog grada naše zemlje je ovo lečilište udaljeno tek oko 90 kilometara. Najbliži grad je Valjevo, koji je udaljen oko 30 kilometara.

Iako se može posetiti tokom čitave godine, zbog povoljnih klimatskih karakteristika, banja Vrujci naročito je popularna u letnjem periodu, zbog bazena, koji se nalaze u okviru Prve nove banje u Vrujcima, navodi "Banja-vrujci".

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedna od najnižih banja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini koja se kreće između 179 i 252 metara, banja Vrujci važi za jednu od najnižih u celoj našoj zemlji.

Reka koja nosi i simboličan naziv Toplica, a koja i protiče kroz ovo leččilište, zapravo je desna pritoka mnogo moćnije Kolubare.

Lečenje u banji Vrujci

Izuzev lekovitih voda, koje se koriste za piće, u Vrujcima se lečenje vrši i u okviru namenski izgrađenih bazena i kada, napunjenih lekovitom termomineralnom vodom, ali i uz korišćenje peloida, odnosno lekovitog banjskog blata.

Ne samo da oboleli od reumatizma spas mogu da pronađu u ovoj banji, već se smatra da boravak u Vrujcima pogoduje i osobama koje pate od malokrvnosti, ali i onima kod kojih je dijagnostikovano postojanje kamena, bilo u mokraćnim putevima ili u bubregu.

Uz njih, spas u ovoj banji neretko pronalaze i dame koje pate od ginekoloških oboljenja, a lekovite vode banje Vrujci mogu da pomognu kako kod različitih oboljenja očiju, tako isti i kod mnogih oboljenja kože, stim da postoje indikacije i da mogu ubrzati zarastanje rana.

Ono što istomeni hotel u ovoj banji čini toliko atraktivnim za turiste, svakako su protočni bazeni, koji su, kako navodi "Banjavrujci.info", jedinstveni u celoj našoj zemlji.

Izuzev mogućnosti privatnog smeštaja, posetiocima banje je na raspolaganju i smeštaj u hotelskim objektima.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading