Planinski centri u Srbiji –"skrivena" blaga koja vredi posetiti

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Prirodne lepote srpskih planina vidljive su uvek, a posebno dolaze do izražaja tokom zime kada prorade ski-centri Srbije.

Planinski centri u Srbiji –"skrivena" blaga koja vredi posetiti
Shutterstock/stara planina

Kako bismo vam što bolje približili planinske centre Srbije, predstavljamo vam iste.

Koji god da posetite, budite sigurni da ćete uživati.

Kopaonik

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina.

Kopaonik raspolaže sa nešto više od 30 staza, koje se prostiru na oko 60 kilometara za alpsko i nordijsko skijanje.

Planinski centri u Srbiji – Shutterstock/Semeteško jezero
 

Sve ski staze na Kopaoniku pokriva sistem od preko 20 žičara. I profesionalni skijaši i amateri mogu da nađu stazu po svom ukusu, a za decu su obezbeđeni ski vrtići sa pokretnim trakama prilagođenim početnicima. Tu su i škole skijanja, te zahvaljujući tome roditelji mogu da se opuste uz omiljeno piće, dok deca vredno uče da skijaju.

Još jedna posebno zanimljiva “razonoda” na Kopaoniku je i noćno skijanje, koje je omogućeno na tri staze, a određenim danom u nedelji se pretvara u sankališta.

Kopaonik je predivan tokom svih godišnjih doba. Ova planina dobila je nadimak Sunčana planina zbog toga što ima najviše sunčanih dana u godini, pa klima ide u prilog i razvoju letnjeg turizma. Tokom letnjih meseci, možete uživati u prirodnim lepotama, svežem vazduhu i očaravajućim predelima koja će vas ostaviti bez daha.

Zlatibor

Zlatibor je sve popularniji i razvijeniji, te se slobodno može reći da je poslednjih godina poneo titulu najposećenije planine u Srbiji.

Planinski centri u Srbiji – FOTO:RINA
 

Mnogi trvde da je ova planina najlepša preko zime. To nije daleko od istine, jer je Zlatibor jedan od najvećih skijaških centara u Srbiji.

Početnici u skijanju će vrlo brzo usavršiti svoje veštine skijanja na odličnim stazama. Pored skijanja, ova planina svojim posetiocima nudi i uzbudljivo sankanje na gumama tokom čitave godine.

Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova. U skijanju možete uživati i bez snežnih padavina.

O lepoti prirode ne treba ni govoriti. Pored prelepe prirode, Zlatibor je i te kako poznat i po dobroj hrani. Sir, kajmak kao i druga jela karakteristična za ove prostore upotpuniće vaš užitak.

Tara

Ukoliko ste strastveni skijaš, i ukoliko se nadate jednom aktivnom zimskom odmoru, Tara možda nije najbolji izbor za vas, jer poseduje svega nekoliko staza za skijanje. U pitanju su Mitrovac, Iver, Šljivovica, Beli bor, Nagramak.

Planinski centri u Srbiji – Rina
 

Međutim, ukoliko želite da se opustite, i uživate u prirodi tokom šetnji i razgledanja znamenitosti, onda se slobodno uputite na ovu planinu.

Stara planina

Nedaleko pored Knjaževca nalazi se Stara planina, najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj.

Planinski centri u Srbiji – Shutterstock/stara planina
 

Gotovo pet meseci godišnje nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

"Babin zub", koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine.

Stara planina je brzo postala jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.

Divčibare

Divčibare je podjednako privlačno i leti i zimi, a takođe je idealna destinacija za jednodnevna i vikend skijanja.

Planinski centri u Srbiji – Printscreen/Instagram/8arisrece
 

Pored skijanja, posetioci mogu uživati u prelepoj prirodi ove planine.

Divčibare predstavlja kombinaciju čistog, planinskog vazduha i lekovitih banjskih svojstava, i zahvaljujući tome, pravo je mesto kako za zimske sportove, tako i za uživanje u prirodi.

Ova planina je takođe poznata po prelepim livadama bogatim mekom bujnom travom i velikim površinama prekrivenim najlepšim cvetom ovog regiona, narcisom.

Golija

Golija je još jedna prelepa planina koja se može izdvojiti po tome što je jedna od najšumovitijih planina u Srbiji.

golija Foto: Rina
 

Prostire se na teritoriji pet opština: Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva.

Golija je okružena planinama jugozapadne i centralne Srbije, i svojom masivnošću dominira krajolikom.

Zlatar

Još jedan poznati planinski centar Srbije je Zlatar.

Planinski centri u Srbiji – Rina
 

Zlatar već decenijama privlači najveći broj turista, a jedan od razloga je taj što ova planina ima čak 285 sunčanih dana u godini.

Ova planina nije poznata samo po sjeničkom i zlatarskom siru, već je poznata i po rudnicima mrkog uglja i lignita.

Za neke će udisanje čistog vazduha, miris prirode i pogled na šume i pašnjake Zlatara biti dovoljan, dok će drugi svoj odmor upotpuniti raznoraznim aktivnostima koje Zlatar nudi.

U zavisnosti od toga u koju grupu spadate, to ćete i izabrati. I verujte nam, nećete se pokajati.

Pešter

Pešter je poznat po specifičnoj mikro-klimi, posebno jakoj tokom zimskog perioda. Peštersku visoravan i okolne planine karakterišu predivni pejzaži, specifični kraški oblici reljefa, izvori hladne vode, svež vazduh, bogatstvo divljači.

Pešter Shutterstock
 

Na ovoj planini posetioci uživaju u blagim, zaobljenim vrhovima i vidikovcima koji su neki od najlepših pejzaža u Srbiji.

Brezovica

Ski centar Brezovica je poznati turistički centar koji se nalazi na severozapadnoj strani planine Šare. Jedinstven je po sportsko-rekreativnom kompleksu koji se nalazi na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara.

brezovica WIKIMEDIA COMMONS/David Bailey
 

Stoletne šume, raskošne livade i beskrajni pašnjaci prepuni su planinskim cvećem, lekovitim biljem, kao i retkim vrstama divljači.

Ovde možete uživati u kroz organizovanom pešačenju, rekreaciji, izletu, lovu i ribolovu, kao i u obilasku brojnih kulturno - istorijskih spomenika ove oblasti.

Rajac

Rajac predstavlja jednu od najatraktivnijih u kompleksu Valjevskih planina.

Planinski centri u Srbiji – Printscreen/Youtube
 

Priroda je nagradila ovaj deo Srbije izvanrednom lepotom, specifičnim oblicima reljefa, interesantnim hidrografskim elementima, karakterističnim živim svetom, velikim brojem i raznovrsnošću biljnih vrsta. Stari putopisci su ga zbog lepote prirode nazvali “rajem na zemlji”.

Sport i rekreacija, planinarenje, lov, paraglajding, biciklistička takmičenja, konjički sport, turističko-zabavne manifestacije, rekreativno sankanje i skijanje su aktivnosti u kojima možete uživati ukoliko posetite ovaj srspki planinski centar.

Rudnik

Planina Rudnik poznata je i kao krov Šumadije i kao mesto na kome se istorija stvarala.

Planinski centri u Srbiji – vikipedija/Ostrvica, Rudnik
 

Vidikovci, vinarije, muzeji, arheološka nalazišta, avanture, pećine, pešačke staze, sjajni domaćini i odlična klopa, upravo to ćete naći na planini Rudnik.

Planina Rudnik, obrasla gustim bukovim, javorovim i hrastovim šumama, još 1922. godine proglašena je vazdušnom banjom.

Ova prelepa planina u centru Srbije i Šumadije idealna je za aktivni turizam, posebno planinski i lovni. Lovišta Rudnika, decenijama poznata, očuvana su brigom meštana koji brižljivo uzgajaju divlje životinje, svesni prirodnog balansa koji ne sme biti narušen.

Goč

Planina Goč se nalazi u centralnoj Srbiji u neposrednoj blizini Vrnjačke Banje.

Planinski centri u Srbiji – Shutterstock
 

Goč, po svemu sudeći, postaje sve posećenija destinacija kako za ljubitelje zimskih sportova, tako i za one željne šetnji pitomom i bogatom prirodom.

Ova planina čuvena je po raznovrnosm biljnom svetu kao i po tome što na njemu raste preko 700 različitih biljnih vrsta, od kojih su mnoge i lekovite.

Jedna je od najpošumljenijih planina, sa blagom klimom i velikim brojem izvora i rečica. Upravo ove karakteristike privlače brojne ljubitelje prirode da posete Goč.

Jastrebac

Jastrebac, još jedna planinska oaza, predstavlja jedan od najboljih mogućih izbora svih onih koji uživaju u u prirodi, biciklizmu, planinarenju, izletima, vinu, ali i istoriji.

Planinski centri u Srbiji – Printscreen/Instagram
 

Pored svega navedenog, na ovoj planini vas očekuje svež vazduh ali i spa i wellness sadržaji koji će vas nakon naporne nedelje “vratiti u život”.

I za kraj, izaberite planinu po svojoj meri, spakujte kofere i uživajte u svemu što vam priroda naše zemlje nudi.

(b92)

 

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije

 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading