Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Kanjon Rosomače ili kako ga mnogi nazivaju Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci sastavni je deo rečne doline istoimene reke koji je nastao konstantnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu Stare planinine.

Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
Shutterstock

Istočna Srbija prepuna je skirvenih turističkih dragulja koji nisu previše promovisani, jedan od njih svakako je kanjon Rosomače.

Čitav kanjon Rosomače karakterističan je po pojavi prečaga u koritu reke, na osnovu čega se formiraju bajkoviti virovi i slapovi. Čitav proces je nastao pod uticajem erozije, koju reka pravi kada pada u korito, koje useca velika snaga vode. Ova nestvarna pojava izgleda kao ogroman dvorac koji štiti svoju rečnu površinu i nadvija se nad njom.

Cela oblast oko kanjona je od stena koje su prekrivene bujnom zelenom vegetacijom. Stene su veoma strme i preti opasnost ukoliko im se priđe, sam prilaz je gotovo nemoguć. Voda je izuzetno hladna, jedva dostiže svoju maksimalnu temperaturu od svega 5 stepeni.

Pored Rosomačkih lonaca, može se sa leve, najpristupačnije ivice, uhvatiti neverovatan pogled na litice crvenkastog kamena. Nedaleko od kanjon se nalazi crkva Svetog Đorđa iz 16. veka. Živopis je iz 1844. godine, a sama crkva je trenutno u jako lošem stanju.

Slavinja, Visočka Ržana i ostala okolna sela veoma su živopisna i interesantna za obilazak.

Kako doći do Rosomačkih lonaca?

Rosomački lonci se nalaze nadomak Pirota, u selu Slavinje. Ovaj lokalitet se nalazi na samom istoku zemlje, na granici sa Bugarskom.

Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci.

Autobus saobraća na relaciji Pirot - Rsovci - Visočka Ržana - Jelovica - Brlog - Dojkinci.

Pošto su autobuski redovi vožnje podložni promenama, predlažemo da ovo za svaki slučaj proverite kod Pirotske turističke organizacije.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading