Najpopularnija vazdušna banja u Srbiji: Leči brojne bolesti (VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Banja Vrdnik smeštena je na Fruškoj gori, na 30 minuta vožnje od Novog Sada i oko 60 minuta od Beograda.

Najpopularnija vazdušna banja u Srbiji: Leči brojne bolesti (VIDEO)
Shutterstock

Odsustvo jakih vetrova i hladnih vazdušnih masa, svež i čist vazduh bogat velikim sadržajem ozona u kombinaciji sa stazama za duge šetnje po prirodi uz mnoštvo raznolikog biljnog sveta, sa 2200 sunčanih časova tokom godine, čine ovu banju jednom od najpopularnijih vazdušnih banja na Balkanu.

Istorija Vrdničke banje

Pri otkrivanju i eksploataciji uglja u Vrdniku, koja je trajala preko 150 godina, primećeni su neverovatni odnosi stena gde je voda uspela da se probije do rudarskh okna i načinila ovu banju jednom od najpopularnijih u našoj zemlji. U vreme kad je Vrdnik bio rudarsko mesto, rudari su bili prvi koji su isprobali pozitivne efekte ove vode.

Voda, čija se temperatura kreće do 36°C, jako brzo je ispunila sve rudničke galerije i prolaze. Termomineralna voda iz Glavnog južnog okna iskorišćena je za formiranje banje.

Lekovitost vode utvrdio je Zavod za interne bolesti iz Beograda. Iako je ova banja imala ugled u zemlji i svetu (1938. podignuta u prva banjska zdanja), istinski procvat doživljava od 1981. godine, nastankom Zavoda za specijalnu rehabilitaciju "Termal”, savremeno opremljene zdravstvene ustanove s timom lekara specijalista, terapeuta i drugog osoblja.

Lekovita svojstva Vrdničke banje

Ako imate bolove u mišićima, kostima ili zglobovima, odnosno ukoliko patite od bilo koje vrste reumatizma, možda će ova banja biti pravo mesto za vas.

U ovoj banji se leče i srčani bolesnici, ali podrazumeva se, uz konsultacije i po preporuci lekara. U njihovoj specijalnoj bolnici su vam na raspolaganju stručni kadar, dijagnostički centar, postoperativni oporavak, terapije, vežbe i masaže.

Banja je poznata za oporavak i preventivu više oboljenja i stanja:

vanzglobni reumatizam,

postoperativna stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba,
oboljenja perifernog nervnog sistema,
svi oblici reumatskih oboljenja (hronični degenerativni reumatizam koštano- zglobnog aparata i kičmenog stuba),
bolni sindromi različitog porekla,
sportske povrede.

Atrakcije Vrdničke banje

Vrdnička kula

Veruje se da su kulu sagradili Rimljani za vreme cara Marka Aurelija 287. godine, kako bi im služila kao osmatračko mesto za odbranu Sirmijuma (Sremska Mitrovica), jedne od četiri prestonice Rimskog carstva.

Banja je smeštena u samom središtu Svete Gore i dolaskom u Vrdnik turisti imaju priliku da obiđu 16 manastira i nekoliko crkava. Najbliži su manastir Vrdnik i manastir Jazak. U ovim manastirima su svojevremeno boravile mnoge naše istorijske ličnosti poput Vuka Karadžića, Karađorđa, Filipa Višnjića i mnogih drugih.

Bešenovačko jezero

Jezero poznato i pod nazivom Beli kamen je nastalo 2004. godine na površinskom kopu, nekadašnjem mestu eksploatacije krečnjaka.

Pavlovačko jezero

Ovo jezero je jedno od poznatijih u fruškogorskom regionu, površine je 75 hektara, a maksimalna dubina je 6 metara.

Kako doći do banje Vrdnik?

Od Beograda do banje Vrdnik stiže se za oko sat vremena lagane vožnje auto-putem (E70) do Rume, a zatim regionalnim putem do same banje.

 

 

 

 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading