LEGENDA O DEVOJCI I NJENOJ KOBILI Srpska planina dobila je neobično ime, a njena lepote očarava sve koji je posete (FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Najbliži joj je grad Vranje, udaljen oko 40 kilometara, dok je ova planina od glavnog grada Srbije udaljena oko četiri stotine kilometara.

Besna kobila
Shutterstock

 

Deo Rodospkih planina, Besna Kobila je planina smeštena u jugoistočnom delu naše zemlje.

Najbliži joj je grad Vranje, udaljen oko 40 kilometara, dok je ova planina od glavnog grada Srbije udaljena oko četiri stotine kilometara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na nadmorskoj visini od 1.922 metara nalazi se najviši i istoimeni vrh Besne Kobile, a postoje još tri vrha viša od 1.500 metara.

Narodna legenda

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovom planinom i jednim selom u tom delu Srbije jeste i narodna legenda koja prati nastanak njihovih naziva.

Prema njoj, za nastanak naziva sela Kriva Feja zaslužna je devojka po imenu Feja, dok je planina nazvana po njenoj kobili.

Priča veli da su nekada na tom području živeli nomadi i među njima jedna devojka koja se zvala Feja i koja je, kako to obično biva u narodnim legendama, bila naročito lepa. Osim lepote, Feju je karakterisala i izuzetna hrabrost, ali i ljubav prema konjima. Neretko je, rame uz rame sa muškarcima, jahala svoju omiljenu kobilu.

Besna kobila Shutterstock
 

Ali, kako je to često u narodnim legendama, jednog dana se kobili dogodila nesreća, budući da ju je ujeo besni pas, navodi “Vikipedija”.

Kako Feja nije obratila pažnju, to nije ni primetila da je njena kobila naročito uznemirena, iako je primetila da se krv nalazi oko kobilinih nozdrva.

Nakon što ju je uzjahala, ne sluteći šta će se dogoditi, Feja je ubrzo bila zbačena sa kobilinih leđa, što je rezultiralo povredom devojčine noge. Kobila je nakon toga nastavila da juri i krenula put obližnje planine, koja će kasnije i biti nazvana Besna Kobila, po njoj.

LEGENDA O DEVOJCI I NJENOJ KOBILI Srpska planina dobila je neobično ime, a njena lepote očarava sve koji je posete (FOTO) Printscreen/Facebook
 

Što se Feje tiče, uprkos dugotrajnom lečenju, njena povreda nije sanirana sa uspehom, pa je ostala hroma, po čemu bi nazvano selo kriva Feja, koje se na tom području i danas nalazi.

Bogata priroda

Samim tim što je Rodopski masiv jedan do najstarijih na području čitavog Balkana, to ne čudi što i planinu Besna Kobila karakteriše izuzetno bogat živi svet, ali i obilje vodotokova.

Iako je sama planina najpre granitna, u njenoj unutrašnjosti postoje i rude olova. Oko sedam stotina biljnih vrsta se može sresti na ovoj planini, dok je prisutan i bogat životinjski svet.

Ne treba zaboraviti ni to da se osim sliva reke Južne Morave, na području Besne Kobile nalazi i tok reke Strume, ali i lekovite vode Vranjske banje, te dva jezera, Lisinsko i Vlasinsko.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading