Dragulj netaknute prirode: Ovo je jedina prašuma u Srbiji

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Vinatovača na Kučajskim planinama jedina je prašuma u Srbiji.

Dragulj netaknute prirode: Ovo je jedina prašuma u Srbiji
Printscreen

Jedna stvar koja čini Vinatovaču drugačijom od svih drugih šuma u Srbiji jeste to što je drveće na ovom prostoru raslo više od 350 godina.

Prašuma Vinatovača je poseban rezervat prirode sa stablima bukve starim 350 godina. Ovaj posebni rezervat prirode i tamna bukova šuma nalaze se na 640 do 800 metara nadmorske visine, te predstavlja skriveni dragulj još uvek nepoznat javnosti.

Upravo je odsustvo štetnog ljudskog uticaja omogućilo da u njemu vladaju isključivo pravila koja je priroda propisala.

Pored zelenih krošnji stabala koja dostižu visinu preko 40 metara i stvaraju oazu mira, u ovom čudu prirode nestvarne lepote možete sresti i raznovrsnu divljač.

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo već nijedno nije ni odneto niti pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Tu je i potok Vinatovac, pritoka Resave, koji svojim žuborom stvara osećanje spokoja i zajedno sa cvrkutom ptica doprinosi osećanju da ste se teleportovali u neku drugu stvarnost. Bolju i bajkovitiju od one koja nas svakodnevno okružuje.

Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna je dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading