ČUDO PRIRODE NADOMAK ARANĐELOVCA Ulazak u pećinu Risovaču gotovo je kao da prolazite kroz portal koji vas vodi u ledeno doba!

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Ovo čudo prirode nadomak Aranđelovca ujedno je i važno nalazište iz doba paleolita, gde su unutar pećine pronađene kamene i koštane alatke koje pripadaju neandertalskim lovcima.

risovača
vikipedija

Zbog svoje jedinstvenosti i arheološke važnosti, glavni pećinski kanal preuređen je u svojevrstan muzej u kom možete pronaći rekonstrukcije pećinskog medveda i lava, dok se u “Dvorani risovačkog čoveka” na samom kraju istraženog dela pećine, možete susresti sa porodicom risovačog lovca.

Pećina predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi. Kao prirodan objekat prava je retkost ne samo za nauku nego i za posetioce koji žele da saznaju nešto  više o čovekovoj prošlosti.

risovača vikipedija
Foto: WikimediaCommons/Vanilica

Tokom višegodišnjih istraživanja koja su sredinom 20. veka vršena na prostoru ove pećine pronađeno je pregršt fosilizovanih kostiju i zuba starih životinjskih vrsta koje su u ovom predelu živele tokom poslednjeg, četvrtog ledenog doba. Pećinski medved, divlji konj i divlji magarac, pećinska hijena, lisica i pećinski lav, runasti nosorog i mamut samo su neke od životinja koje su krenule sa severa Evrope ka jugu kako bi izbegle velike klimatske promene. I na tom putu zastali su baš na ovom mestu.

S obzirom na arheološki značaj, paleontološko bogatstvo, dimenzije prostora i znatne prirodne vrednosti, Risovačka pećina je uređena za turističke posete i otvorena 19. septembra 1987.

Pretpostavka je da je pećina bila stanište lovaca srednjeg perioda starijeg kamenog doba. Centralno mesto pećine zauzimaju figure napravljene od poliesterske smole. Figure predstavljaju porodicu pračoveka: Otac loži vatru dok glača oružje, majka nosi drva, sin pravi alat od kamena a vatri prilazi još jedan sin već spreman za lov.

Zbog njenog velikog značaja kao nalazišta praistorijske kulture, Risovačka pećina je zaštićena zakonom. Njeni duboki kanali danas predstavljaju svojevrsni muzej paleolita, koji svedoči o neprekinutom ljudskom razvoju od samih začetaka civilizacije do danas.

Postoji uređen parking, dovoljno prostran za sve koji u tom momentu pristignu. Ulaznice se kupuju kod turističkog vodiča, koji vam kasnije objasni kako da dođete do pećine. Sam prilaz pećine je izuzetan, uređen, pokošen, priroda mirna, iako je centar grada na svega par kilometara.

 
seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading