JEDNA OD NAJLEKOVITIJIH BANJA U SRBIJI Britanci je svrstali među 10 najboljih, a nalazi se na manje od dva sata od Beograda (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ova nadaleko čuvena banja dugo je bila pod upravom manastira Vujan, a 1955. godine proglašena je narodnim kupatilom.

JEDNA OD NAJLEKOVITIJIH BANJA U SRBIJI Britanci je svrstali među 10 najboljih, a nalazi se na manje od dva sata od Beograda (FOTO)
FOTO:RINA/Atomska banja Gornja Trepča

 

Jedno od najpopularnijih banjskih lečilišta u Srbiji nalazi se u Gornjoj Trepči, gde otkad je sveta i veka teče lekovita voda, a prvi kameni bazen napravljen je davne 1890. godine, od kada sve počinje.

Ova nadaleko čuvena banja dugo je bila pod upravom manastira Vujan, a 1955. godine proglašena je narodnim kupatilom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- U to vreme bile su jako razvijene Vrnjačka, Niška i Ribarska banja i sve su one imale prepoznatljivu patologiju, a mi smo razmišljali šta je to što niko ne radi. Odlučili smo da počnemo da tretiramo neurološku populaciju bolesnika, jer sama voda je pokazala da je tu najefektnija s obzirom da je blago alkalna a temperatura vode je diferentna, što odgovara ovoj vrsti pacijenata - kaže tadašnji direktor dr Svetolik Aleksić.

JEDNA OD NAJLEKOVITIJIH BANJA U SRBIJI Britanci je svrstali među 10 najboljih, a nalazi se na manje od dva sata od Beograda (FOTO) FOTO:RINA
 

Od 1974. godine počelo se sa otvaranjem prvih zdravstvenih kartona i započet je proces praćenja efekata lečenja. I od tada pa sve do danas pomoć u lečenju neuroloških i reumatskih bolesti nalaze domaći, ali sve češće i strani posetioci, a priznanja stižu i od najprobirljivije klijentele.

- Voda je naravno na prvom mestu u kompletnoj našoj priči, ali i zaposleni koji pacijentima daju nadu, snagu, posvećeni su, stručni, posvećeni i što je najvažnije ima puno mladih ljudi na koje sam veoma ponosna što su ostali u našoj Srbiji stvaraju i grade našu budućnost - ističe dr Lidija Obradović Bursać, direktorka Specijalne bolnice.

JEDNA OD NAJLEKOVITIJIH BANJA U SRBIJI Britanci je svrstali među 10 najboljih, a nalazi se na manje od dva sata od Beograda (FOTO) Foto: Rina
 

Jubilej od 130 godina postojanja služi za ponos svim zaposlenima, ali i meštanima Gornje Trepče i svim Čačanima.

 - Banja je jedinstven biser koji nas u najboljem svetlu predstavlja ne samo u našoj zemlji nego svuda u svetu. To je prepoznao i britanski Gardijan i svrstao Gornju Trepču među 10 najboljih banja jugoistočne Evrope - ističe direktor marketinga Atomske banje Nenad Mladenović.

Kako kažu, biti deo tima u Atomskoj banji postala je "čast ali u isto vreme i velika obaveza, pa su planovi za budućnost uvek korak ispred ostalih".

Evo kako da stignete od Beograda do Gornje Trepče:

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading