NEKADA JE BILA SAMO JAMA U ovoj pećini je netaknuta priroda stara bar 250 godina

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara

NEKADA JE BILA SAMO JAMA U ovoj pećini je netaknuta priroda stara bar 250 godina
Shutterstock/Resavska pećina

Na području Gornje Resave, nekih dvadeset kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava smenjuju se tuneli i dvorane jedne od najstarijih pećina u Srbiji - Resavske.

Stvaranje Resavske pećine počelo je mehaničkim radom reke ponornice pre 80 miliona godina, pre velikog ledenog doba. Njen stariji nakit procenjuje se na oko 45 miliona godina.

Za kanale i dvorane bogate stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima čobani su znali decenijama pre nego što su je zvanično otkrili naučnici 1962. godine. U skolnište u kom je temperatura uvek ista, i iznosi 7 stepeni C, sklanjali su se sa ovcama kada ih uhvati nevreme.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Resavska pećina je duga 4,5 kilometara od kojih je detaljno istraženo 2.830 metara. Posetioci mogu da obiću 800 metara, a najniža tačka na koju se spuštaju tokom obilaska 405 metara.

Nakit je nastao rastvaranjem kalcijum karbonata, a boja zavisi od minerala kroz koji je prošla voda. Pojavljuje se u tri boje, crvenoj - od oksida gvožđa, beloj - od kristalnog kalcijuma i žutoj - od primesa gline, piše na sajtu Turističke organizacije Srbije.

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading