DOŽIVITE SVET DUNAVA U MALOM Na samo pola sata od Trga Republike idilična oaza prirode

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Šta ako vam kažemo da se jedna idilična oaza prirode nalazi na samo pola sata vožnje od beogradskog Trga Republike?

DOŽIVITE SVET DUNAVA U MALOM Na samo pola sata od Trga Republike idilična oaza prirode
Printscreen/Youtube

Centar za posetioce “Mali Dunav” u Vinči predstavlja priliku za uživanje u predivnoj prirodi, bez potrebe za odlaskom daleko od grada – on priča priču o Dunavu, njegovim biljkama i životinjama, alasima, mostovima, praistorijskim civilizacijama i očuvanju vode.

Zaplovite drvenim čamcima, posetite mrestilište riba i vodenu botaničku baštu, stanište za kornjače i naučno-kulturni kutak o minulim vremenima - i kroz raznovrsne sadržaje i aktivnosti provedite ispunjen dan negujući ljubav prema životu ove reke.

 

 

STUDENTI OD DEPONIJE NAPRAVILI OAZU

Na 12 kilometara od centra Beograda, nalazi se "Mali Dunav" u Vinči. Turističko-ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Iz čistog entuzijazma, bez novčane nadoknade, o kompleksu brinu studenti, doktoranti i profesori Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Pravi prirodnjački Diznilend, prostire se na pet i po hektara. Tu je botanička bašta sa vodenim biljem, jezero Mala Venecija po kojem se može ploviti, oaza kornjača, akvarijum sa 40 vrsta riba. 

Idealan kutak za savršen dan u prirodi sa decom.

Reč je Centru “Mali Dunav” u Vinči, gde su studenti poljoprivrednog fakulteta pre 17 godina započeli izgradnju oglednog dobra, i od deponije napravili oazu.

Kako piše na sajtu “Mali Dunav”, rečni tok je živa maketa reke Dunav dužine preko 1 000 metara nastao u koritu bivšeg zagađenog potoka Šugavac – čija je otpadna voda najpre delimično prirodno prečišćena korišćenjem vetlanda, a potom uvedena u cevovod, samo korito očišćeno i naturalno uređeno. Voda u Malom Dunavu potiče iz izdani odakle se crpi sa dubine od preko 120 metara dubine, a potom “izvire” na napravljenom „vrelu” Malog Dunava po uzoru na pravi izvor reke Dunav u Švarcvaldu.

Gornji deo Centra – “Mala Podunavska divljina” se prostire na levoj i desnoj šumovitoj obali gornjeg toka “Malog Dunava” na površini od oko 6 hektara.

 

 

Srednji deo toka, protiče kroz središte Oglednog dobra Radmilovac, na čijoj se desnoj obali nalazi Podrum vina i jakih pića, Degustaciona sala u kojoj se može probati studentsko, ali i rektorsko vino, pekmez od paradajza, ceđeni sokovi, sezonsko voće – više stotina sorti jabuka, breskvi, kajsija…, a na levoj Medna dolina, gde pčele sa ispaše po Oglednom dobru stvaraju kvalitetan med.

Centar je otvoren svakog dana, od aprila do prvih dana novembra od 8 do 16 radnim danima i od 8 do 18 vikendom.

Inače, ogledno dobro „Radmilovac“, u čijem je sastavu i Mali Dunav, ime je dobio po Radmili, supruzi industrijalca Milana Vukičevića, koji ga je 1941. godine ostavio u legat studentima Poljoprivrednog fakulteta, kako bi tu sticali praksu.

Najatraktivniji deo kompleksa je Naselje praistorijskog ribara sa desetak kućica. Sve počinje pre 45.000 godina, kada je homosapijens spas od hladnoće pronašao u pećinama čije je zidove zagrevala dunavska voda. Tu su kućice iz Lepenskog vira, kada imamo prve tragove vajarskih dela, sledi Starčevačka kultura i konačno savršenstvo Vinčanske kulture.

Doživite svet Dunava u malom.
 

tvrđava Bač

PROZOR U PROŠLOST Otkrijte skrivene priče Bačke tvrđave

Turizam

10:32 >> 13:28

14 maj, 2024

Kada svaki slučajni ili namerni posetilac pređe stari zeleni most, direktno kroz kapiju “Šiljak” ulazite u istoriju. Atmosfera male ušorene ulice će vas poneti da vidite to najvelelepnije zdanje na levoj obali Dunava. Gordog srednjovekovnog diva u srcu Vojvođanske ravnice – Tvrđavu Bač.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading