PET PREDLOGA ZA PROLEĆNA PUTOVANJA Ideje za jednodnevne ili vikend izlete

16:00

Turizam 0

Nadamo se da će vam naši predlozi pomoći da napravite prvi korak u antistres terapiji - boravku u prirodi

PET PREDLOGA ZA PROLEĆNA PUTOVANJA Ideje za jednodnevne ili vikend izlete
Shutterstock

U ovom tekstu predstavljamo pet predloga za prolećna putovanja u okolini Beograda. 

Zagajička brda

Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu. Proglašena je Specijalnim rezervatom prirode 1977. godine i jedna je od najneobičnijih stepskih područja kod nas.

Idealno vreme za posetu Zagajičkim brdima je april-maj i zato ih i ubrajam kao predlog za prolećna putovanja. Preko leta su ovde visoke temperature i nema  hladovine, pa može da bude izizetno naporno pešačenje.

Zagajička brda su udaljena oko 90km od Beograda. Do njih se stiže preko Pančeva i Kovina, do sela Grebenac. Po ulasku u Grebenac, treba skrenuti levo ka groblju i kada stignete videćete tablu sa obaveštenjem da se nalazite u Specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara. Možete ostaviti automobil u hladovini i peške krenuti putem koji vodi odmah desno pored table. Staza do najviše tačke Zagajičkih brda je duga oko 7 km u jednom pravcu.

Kada je lepo vreme, kolima može da se stigne skoro do kraja, ali oprezno, jer ima delova gde su velike neravnine i rupe na putu.

Ono što svakako želim da naglasim svima koji krenu u obilazak Zagajičkih brda, jeste, da na mnogim delovima nema dometa, pa se dešava da se turisti zagube.  Samo pratite utabanu stazicu i nema problema, prenosi mojsvetuboji.com.  Obavezno ponesite vodu i grickalice sa sobom.

Ovo putovanje je idealno ne samo za ljubitelje prirode, već i za strastvene fotografe, jer je staza veoma živopisna, a nije naporna.

Planina Kosmaj

Na manje od sat vremena vožnje od Beograda, možete posetiti planinu Kosmaj, drugu najnižu planinu u Srbiji. Na ovom izletu možete posetiti i dva manastira od velikog kulturno – istorijskog značaja, Tresije koji je posvećen Saboru svetih Arhangela i manastir Pavlovac koji datira iz 15. veka.

Do vrha Mali Vis vodi šumska staza u kombinaciji sa stepenicama, a možete stići i kolima, ali je šetnja pravi način da upoznate prirodu Kosmaja. Na vrhu dominira spomenik borcima Kosmajskog odreda koji je podignut 1971. godine u čast palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Možete posetiti i vidikovac Kosmaj koji predstavlja zapravo drveni toranj sa predivnim pogledom na Šumadiju. Ispred je tabla da se penjete na sopstvenu odgovornost, pa obratite pažnju dok gazite jer su stepenice takođe drvene. U blizini se nalazi još jedan dosta skromniji spomenik i do njega vodi malo strmija staza, pa ovde treba obratiti pažnju, jer je teren dosta neravan. Ovaj spomenik zapravo predstavlja spomen kosturnicu na Belom Kamenu, koja je podignuta ratnicima Timočke divizije koji su pali u borbama za odbranu Beograda 1914. godine.

Aranđelovac i Orašac

Aranđelovac je smešten u podnožju planina Bukulja i Venčac i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Izlet u Aranđelovac bih nazvala izletom u srce Šumadije gde možete provesti lepo iskorišćen i sadržajan dan. Udaljen je od Beograda oko 70 km.

Ukoliko dolazite iz pravca Beograda, prvo svratite u Orašac. Ovde se odigrao ključni momenat i tajni sastanak za pokretanje bune i ustanka, koji je doprineo oslobođenju Srbije od Turaka. Orašac, kao znamenito mesto je od 1979. godine svrstan u kulturno dobro od izuzetnog značaja. U Orašcu je sve jako blizu i za sat, dva možete obići muzej Prvog srpskog ustanka, spomenik Karađorđu, spomen školu i prošetati do Marićevića jaruge. 

Smederevska Tvrđava

Na samo 70 km od Beograda, nalazi se Smederevo koje krasi čuvena Smederevska tvrđava, izgrađena u 15. veku koju je podigao Đurađ Branković. Sastoji se iz Malog i Velikog grada i na površini od oko 11 hektara predstavlja jednu od najvećih tvrđava u Evropi ovog tipa. Podignuta je sa namerom da umesto Beograda, Smederevo postane prestonica tadašnje države, a sagrađena je tako da bude okružena vodom kako bi je bilo teže osvojiti. Ipak, predajom, bez borbe pada u turske ruke 1459.godine kad je pala i naša srednjovekovna srpska država.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading