BEG OD GRADSKE GUŽVE Na samo 60 kilometara od Beograda nalazi se pravi mali raj (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Ne samo da lokalna legenda daje objašnjenje za nastanak ovog neobičnog naziva, već se u njoj pominje i nastanak naziva sela Kriva Feja, koje se u blizini planine nalazi.

BEG OD GRADSKE GUŽVE Na samo 60 kilometara od Beograda nalazi se pravi mali raj (FOTO)
Printscreen/Youtube

 

Druga najniža šumadijska planina,  udaljena od Beograda oko 60 kilometara - Kosmaj nalazi se u blizini Mladenovca i Sopota.

Tri su istaknuta vrha na ovoj planini i to Mali, Goli i Rutavi. A njen najviši vrh nalazi se na 628 metara nadmorske visine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Smatra se da ova planina naziv duguje keltskom terminu „cos“, u značenju šuma i reči „maj“, koja je u praindoevropskom jeziku korišćena da označi planinu, navedeno je na sajtu Gradske opštine Mladenovac.

Kasnije su rimski osvajači ovu planinu nazivali „Casa Maiac“, što se slobodno prevodi kao stanište boginje Maje, boginje zemlje i plodnosti.

Planina koja podseća na ostrvo

Više od 70 procenata njene površine obraslo je vegetacijom, pa ne čudi što je kao prirodno dobro počev od 2005. godine planina Kosmaj stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika.

Izuzev 550 biljnih vrsta, od kojih su mnoge retke i reliktne, odnosno subendemske, te mnoštva različitih vrsta gljiva, na Kosmaju živi i više od 50 vrsta sisara, kao i gotovo stotinu vrsta ptica, ali i brojne vrste insekata, navodi pomenuti sajt.

Uživanje u prirodi

Shutterstock
 

Razlog zbog koga se planina Kosmaj pominje kao odličan izbor za izlet stanovnika srpske prestonice zapravo je vrlo jednostavan. Šetnja kroz bujne hrastove i bukove šume, mir i tišina, ono su što ova planina najpre nudi posetiocima.

Dobro obeležena i lepo uređena pešačka staza vodi do vrha, a na njoj se osim odmorišta i klupa, nalaze i igrališta za najmlađe, ističe „Srbijaodmor“.

Na vrhu koji nosi naziv Mali vis, počev od 1971. godine nalazi se spomenik, koji je jedno od obeležja ove planine. Spomenik je posvećen članovima Kosmajskog odreda, koji su stradali tokom Drugog svetskog rata, braneći ovo područje od okupatora.

Do spomenika vodi uređena staza, koja se završava stepenicama. Sam spomenik simbolično čini pet krakova, a visina svakoga od njih je oko 30 metara. Simbolično se večni plamen, odnosno okrugli postament koji ga simbolizuje, nalazi između krakova, koji predstavljaju „ustaničku i slobodarsku iskru“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading