KOŠANINOVA JEZERA SU ČUDO PRIRODE Neobjašnjiv fenomen u blizini Golije za koji se vezuju legende (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Ova jezera u blizini Studenice su jedan od najzanimljivih fenomena u Srbiji.

KOŠANINOVA JEZERA SU ČUDO PRIRODE Neobjašnjiv fenomen u blizini Golije za koji se vezuju legende (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube

Kada su kišni dani, nivo vode u jezeru opada, a kada je vreme sunčano, jezero nadolazi. Na osnovu činjenice da se žabe nalaze samo u gornjem delu jezera, postoje pretpostavke da je voda u donjoj tresavi Košaninovog jezera slana.

KOŠANINOVA JEZERA SU ČUDO PRIRODE Neobjašnjiv fenomen u blizini Golije za koji se vezuju legende (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube
 

Košaninova jezera su dva jezera, malo i veliko, u obliku elipse, na oko 900 metara nadmorske visine. Ime su dobila po srpskom botaničaru Nedeljku Košaninu, rođenom u ovom kraju i nalaze se u slivu Studenice.

U neposrednoj blizini ovih jezera se nalazi manastir Pridvorica, na putnom pravcu koji vodi do manastira Studenica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Malo jezero je vodena površina koja se relativno brzo prazni. S obzirom da je malo jezero nekoliko metara više od velikog jezera, voda povremeno otiče bočnim kanalom u dužini od tridesetak metara u veliko jezero. Na osnovu činjenice da se žabe nalaze samo u gornjem delu jezera, istraživači Branislav Matijević i Milovan Gajić su utvrdili da je voda u donjoj tresavi Košaninovog jezera slana.

Gajić i Matijević su bili botaničari i u knjizi iz kraja 80-ih godina “Flora i vegetacija Golije i Javora” napisali su da su došli do zaključka da se u donjem delu jezera ne čuju žabe i da je voda slana. Međutim, nema najpreciznijih analiza o tome. Ali, jezera imaju zaštitu države Prve kategorije, i mnogo toga u vezi prirodnog fenomena koji se dešava na jezerima, još nije ispitano.

Oko jezera su uglavnom šume bukve, jele i smrče, a na južnoj strani borovi. Veliko jezero predstavlja jednu specifičnu biljnu formaciju, jer se u ovoj tresavi uveliko naselila metlasta oštrica.

KOŠANINOVA JEZERA SU ČUDO PRIRODE Neobjašnjiv fenomen u blizini Golije za koji se vezuju legende (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube
 

Ova biljka je formirala velike i visoke busene, tako da izgledaju kao nekakva sedišta. U vreme kada tresava ozeleni buseni se međusobno dodiruju i na pojedinim mestima jezero izgleda kao livada. 

Legenda kaže da su se vile okupljale i igrale kolo kod ovih jezera i da svaki busen na velikom jezeru predstavlja jednu vilu.

Osim avanturista, planinara i biciklista, niko više ne obilazi ova jezera.

- Postoje veliki travnati žbunovi, po kojima možeš da skačeš. Interesantno je videti i kada su busenovi do pola u vodi. Ima još nekoliko tih uvala, ali je samo je jedna sa tako velikim busenovima - kaže planinar Goran Nikolić iz Ušća.

Košaninova jezera na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading