NIČE SRPSKO SELO Na obali reke kod Kosjerića jedinstven kompleks tradicionalnih kuća od severa do juga Srbije
Niče kao iz pepela na obali reke Skrapež kod Kosjerića

Među pionirima u Srbiji kad je u pitanju bavljenje seoskim turizmom, svakako je Kosjerić. Iako su godinama unazad izostajale investicije u toj oblasti, sada se situacija menja i u ovom delu Zlatiborskog okruga, jer je duž obale reke Skrapež ove godine počela izgradnja rizorta „Srpsko selo“, projekta koji će u svom sastavu imati etno selo i moderan hotel sa četiri zvezdice i luksuznim sadržajima.
- U arhitektonskom smislu ovaj kompleks sačinjavaće petnaest kuća, tradicionalne srpske seoske arhitekture, koji će pokriti stilove gradnje iz svih krajeva, crkvu i dva centralna objekta koji će se koristi za organizaciju usluga. Projektom je predviđeno je da u drugoj fazi izgradnje kompleksa „Srpsko selo“ planirana je izgradnja hotela, kapaciteta 200 smeštajnih jedinica i 10 apartmana koji će zadovoljavati sve potrebe savremenog turiste - rekao je za RINU Nemanja Gajić menadžer projekta.
Rina
Ideja izgradnje „Srpskog sela“ potiče od želje za očuvanjem jedinstva kulturnog prostora Republike Srbije kroz očuvanje tradicije i širenja kulturne raznolikosti kao posebnog bogatstva naše zemlje. Postoji jasno opredeljenje da se kod šire srpske populacije stvori razumevanje i isticanje kulture kao čuvara, prenosioca i stvaraoca vrednosti
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Možda vas zanima:

Selo bez signala i bez puta: Kako izgleda život u Gornjoj Rečici ispod Golije
U ovom zaboravljenom selu u Srbiji, nema prodavnice, ni telefona, ni betona – ali ima tišine, vatre i ljudi koji pamte

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
- Planira se razvoj lanca vrednosti u sektoru prozivodnje domaće hrane, kroz podsticanje udruživanja i započinjanja poljoprivredne delatnosti ostalih domaćinstava koja nisu registrovana i koja su do sada proizvodila hranu za soptvene potrebe. Jasno je da će od boravka turista u kompleksu „Srpsko selo“ korist imati i trgovinske radnje kao i ostali privredni subjekti opštine Kosjerić - dodao je on.
Rina
U okviru prve faze projekta planirano je zapošljavanje najmanje 35 ljudi, sa akcentom na mlade i obrazovane ljude iz ove opštine. U drugoj se očekuje zapošljavanje istog broja ljudi, tako da će „Srpsko selo“ imati najmanje 70 zaposlenih.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Top 10 mesta koja morate posetiti u Šumadiji
Ako vas put navede ka Šumadiji, evo koja mesta i prirodne lepote jednostavno moraju da se nađu na vašoj listi za posetu.

TAJANSTVENE MOČVARE SRBIJE: Zaboravljena verovanja i legende o skrivenim mestima
U srpskom folkloru močvare su oduvek zauzimale posebno, misteriozno mesto. Nekada smatrane opasnim i začaranim, ove specifične prirodne formacije bile su okružene brojnim verovanjima, pričama i mitovima, koji su se generacijama prenosili s kolena na koleno.

Zbog horor legende o jednoj porodici, manastir u Srbiji nazvan Zaova, a ima i Sisojevac: Ovako su dobili imena
Ako vam kažemo "zaova" ili "pustinja", naravno da ćete prvo pomisliti na familijarnu relaciju odnosno geografski pojam.

„ZMAJEVA PEĆINA“ NA RUDNIKU: Zašto se verovalo da baš ovde obitavaju mitološka bića?
Rudnik, jedna od najstarijih planina u Srbiji, poznata je ne samo po svojoj bogatoj rudarskoj istoriji već i po fascinantnim pričama i legendama. Jedna od najintrigantnijih je svakako legenda o „Zmajevoj pećini“, za koju se verovalo da je dom pravim mitološkim zmajevima.

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.
Komentari(0)