NAJSTARIJA BANJA U SRBIJI Otkrili su je Rimljani, često je posećivala i carica Milica

19:00

Turizam 0

Nakon dugih 500 godina, tačnije 1852. godine, banju je posetio Aleksandar Karađorđević, koji je naredio izgradnju novog, u to vreme modernijeg kupatila.

NAJSTARIJA BANJA U SRBIJI Otkrili su je Rimljani, često je posećivala i carica Milica
Shutterstock/Ribarska banja

Ribarska banja je malo naselje ušuškano na obroncima planine Jastrebac, sa samo 280 stanovnika po poslednjem popisu. Pripada Rasinskom okrugu, a od grada Kruševca je udaljena oko 34km. Datira još iz 4. veka nove ere, iz doba Rimljana, a danas predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak 6 termalnih izvora

Čari ove banje i njene lekovite izvore prvi otkrili su Rimljani i to sasvim slučajno. Nekoliko njihovih vojnika je nakon par dana odmaranja na ovom tlu, uz kupanje i korišćenje lekovite vode, shvatilo da se oseća  preporođeno.

Prvo kupatilo je, po nekim istorijskim istraživanjima, napravljeno u doba Carice Milice koja je baš u ovoj banji negovala svoju lepotu.Takodje i Turci su bili očarani lekovitim izvorima ovog tla, pa su i sami izgradili veliki hamam, u kojem su uživali samo oni najbogatiji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon dugih 500 godina, tačnije 1852. godine, banju je posetio Aleksandar Karađorđević, koji je naredio izgradnju novog, u to vreme modernijeg kupatila, a samo dve godine kasnije, banja je dobila svog prvog doktora.

Nažalost, krajem 19.veka je porušeno skoro sve, ali je vrlo brzo i obnovljeno. Ponovno interesovanje za banju, njen razvoj i izgradnju mnogobrojnih objekata, javlja se za vreme kralja Petra I Karađorđevića.

Možda ste se nekada zapitali zašto se zove bas Ribarska banja? Za nastanak imena, vezuje se jedna veoma zanimljiva priča. Naime, ovde su ribari za kneza Lazara pecali ribu, najčešće pastrmku, za koju se smatralo da je najkvalitetnija i najukusnija.

Šta se leči u Ribarskoj banji?

Samo lečenje, vežbe, terapija i dijagnostika se odvija u njihovoj Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. Ovde se leče skoro sva koštana oboljenja, sva tri oblika reumatizma, deformacije kičmenog stuba, povrede zglobova, hemiplegije, hemipareze.S obzirom na to da se banja nalazi na nadmorskoj visini od 540m, okružena gustim šumama, prijatne subplaninske klime i svežeg vazduha, preporučuje se i nekim pacijentima sa lakšim plućnim problemima.

Termalni izvori, bazeni i kade

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C. U ostalim se temperature kreće od 25°C do 37 °C. Jedini izvor sa hladnijom vodom od oko 16°C se koristi za piće na ovom području.U samom centru za lečenje postoji jedan zatvoreni bazen i nekoliko kadi. Za sve posetioce u letnjim mesecima, dostupan je veliki bazen na otvorenom, a zabava za vaše mališane zagarantovana.Ukoliko planirate da svoj odmor provedete ovde, opustite se i uživate, na raspolaganju su vam mnogobrojne wellness usluge.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading