DIVLJA LEPOTA U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda

17:00

Turizam 0

Na samom ušću Save u Dunav nalazi se Veliko ratno ostrvo, smešteno između beogradske tvrđave i zemunske tvrđave Gardoš.

DIVLJA LEPOTA  U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda
Shutterstock

Hiljadama godina Dunav je gradio i stvarao Veliko ratno ostrvo. Zbog svog strateškog položaja, oko grada se vodilo više od 115 ratova, a grad je 40 puta osvajan i oslobađan. Bezbrojni sukobi odigravali su se upravo na beogradskim rekama.Ime duguje upravo bogatoj ratnoj istoriji.

Ostrvo se pominje prvi put kad je turski sultan Sulejman krenuo na Beograd 1521. godine upravo sa Velikog ratnog ostrva.Trista godina kasnije, 1806. godine, Karađorđevi ustanici su sa ostrva topovima, uzvratili i gađali Kalemegdan. I Austro-Ugari nisu zaobišli ostrvo u svojim osvajačkim pohodima, pa su 1915. sa njega bombardovali Beograd.

Podeljeno na dva dela - turski i austrijski

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

I kada smo kod ratovanja, treba reći i da je sredinom 18. veka Veliko ratno ostrvo bilo podeljeno na dva dela. Naime, između Austrije i Otomanske imperije potpisan je sporazum kojim je ostrvo podeljeno na dva dela. Onim delom bliže Beogradu vladali su Turci, dok su drugim, okrenutom ka Gardošu i Zemunu, vladali Austrijanci.

DIVLJA LEPOTA  U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda Lepote Srbije/K.R.
 

 

Potopljeni brodovi uzrok stabilizacije ostrva

Dva nemačka šlepa su tokom jeseni 1944. godine naletela na podvodne mine u predelu Velikog ratnog ostrva. Oba broda potonula su relativno brzo, a samo mesec dana kasnije uočeno je da je ostrvo postalo, do tada, neuobičajeno stabilno.

Potopljeni brodovi postali su neka vrsta sidra za Veliko ratno ostrvo - velika prepreka na putu rečnog nanosa koja je znatno ubrzala njegovo taloženje. Sa povećanjem mase ostrva, spore ravničarske reke nisu više imale dovoljnu snagu da otkidaju njegove delove i ostrvo je postalo stabilno. Brodovi su, veruje se, čak skrenuli i maticu Dunava koja je nekada išla rukavcem u kom se danas nalazi Malo ratno ostrvo (a koje tada nije ni postojalo). Kako nisu remetili plovidbu, a usled ekonomske neisplativosti, brodovi iz Dunava nikada nisu izvađeni. I danas se nalaze pod Ratnim ostrvom, izgubljeni u nanosu Dunava i Save.

DIVLJA LEPOTA  U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda Lepote Srbije/K.R.
 

Tri zone među kojima je i popularna plaža Lido

U zaštićenom prirodnom dobru utvrđene su tri zone zaštite: zona zaštite prirode (koja ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata zonu priobalja ostrva), zona rekreacije (koja obuhvata unutrašnje delove ostrva) i zona turizma (koja obuhvata plažu „Lido“ sa planiranim proširenjem).

Veliko ratno ostrvo pruža tokom leta pravu avanturu u prirodi. Lido ima veliku plitku vodenu površinu ispred gde deca vole da se kupaju. Leti se pored mnogobrojnih kupača mogu naći i ljubitelji kampovanja, prirode i prelepih sunčanih zalazaka.

DIVLJA LEPOTA  U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda Lepote Srbije/K.R.
 

Na Velikom ratnom ostrvu se, zbog relativno očuvane močvarne i vodene vegetacije i prisustva velikih vodenih površina, još uvek hrani, gnezdi i zadržava 208 vrsta ptica od kojih je 200 vrsta zaštićeno.Posebno je značajno prisustvo orla belorepana, najvećeg orla Evrope sa rasponom krila od dva do 2,4 metra, kao i prisustvo zaštićenih vrsta mali kormoran i žuti voljić patka pupčanica, patka crnka, žuta pliska, mali gnjurac, žuta čaplja i dr.

DIVLJA LEPOTA  U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda Shutterstock
 

Lepa šetnja po ostrvu i oko kanala je nešto što će svima ostati dugo u sećanju. Predlažemo vam da se šetate po ostrvu isključivo preko dana i da ne napuštate previše stazu da se ne bi izgubili, na Velikom ratnom ostrvu nalazi se populacija od oko 30 divljih svinja, koje znaju i da preplivavaju reku kad im se smanji životni prostor i kada osete da su ugrožene.S toga nije na odmet dodatni oprez ako šetate dublje u šarolikost vegetacije ovog rečnog ostrva. 

Zabranjeno dovođenje ljubimaca, posebno pasa

Pored ovoga trebalo bi znati da na ostrvo ne možete dovoditi životinje, posebno pse, da nije dozvoljeno stvarati buku koja će smetati pticama, a isto tako nije dozvoljeno ni seča biljnih vrsta kao ni lov životinja.

DIVLJA LEPOTA  U SRCU BEOGRADA SA KOJE SU ODJEKIVALI TOPOVI Svojevrsna oaza Beograda Lepote Srbije/K.R.
 

Šetnja ovim predelom će biti doživljaj koji je za pamćenje.Nigde nećete biti toliko blizu gradske gužve a toliko spojeni sa mirom i tišinom prirode.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading