SPOJ ORIJENTALNOG I EVROPSKOG STILA Zbog opasnosti od Turaka Miloš Obrenović nije smeo da provodi vreme u ovom zdanju

J. K.

15:15

Turizam 0

Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića.

SPOJ ORIJENTALNOG I EVROPSKOG STILA Zbog opasnosti od Turaka Miloš Obrenović nije smeo da provodi vreme u ovom zdanju
Shutterstock

 

Reč konak je turskog porekla i označava kuću uglednog čoveka, dvor visokog osmanskog činovnika, ili građevinu koja služi kao prenoćište.

Konak kneginje Ljubice redak je primer sačuvane zgrade iz vremena prve vladavine Miloša Obrenovića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Podignut je između 1829. i 1830. godine, pod nadzorom Hadži Nikole Živkovića, glavnog kneževog neimara. Zamišljen je kao dvor dinastije Obrenović. Miloš Obrenović međutim nije provodio mnogo vremena u ovom Konaku zbog opasnosti od Turaka.

Konak kneginje Ljubice, već skoro 190 godina odoleva zubu vremena, ratovima i istorijskim promenama. Svojim izgledom i arhitekturom srpsko-balkanskog stila, Konak kneginje Ljubice i danas krasi ulice Beograda i očarava svakog ko prođe pored njega. Ovaj konak, zbog svog istorijskog i arhitektonskog značaja ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Kneginja Ljubica Obrenović, čije ime nosi i sam konak, bila je jedna od najznačajnijih žena srpske istorije sa kraja osamnaestog i početka devetnaestog veka. U istoriji je poznata kao žena kneza Miloša Obrenovića, a u svom narodu se isticala kao hrabra i dostojanstvena, žena koju su svi poštovali.

Nakon iseljenja kneza, na mestu današnjeg konaka, nalazio se Licej, a zatim Prva Beogradska gimnazija. Nakon gimnazije, konak je služio kao Apelacioni kasicioni sud, a 1912. godine na mesto na kojem se danas nalazi Konak kneginje Ljubice smešten je Zavod za vaspitanje gluvoneme dece.

Godine 1929, Muzej savremene umetnosti zauzima mesto današnjeg konaka. Do 1941. godine u zgradi se nalazio Crkveni muzej, a u periodu 1945-1947, u konaku je bio smešten deo Patrijaršije. Nakon toga, na mesto konaka je došao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej.

Posle sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda, a u septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale različite državne institucije.

Konak na mapi:

Komentari(0)

Loading