LAZAROVA PEĆINA, DUG PUT U SREDIŠTE ZEMLJE Mesto gde je teško povući jasnu liniju između jave i sna, između realnosti i magije

12:00

Turizam 0

Po lepoti i bogatstvu pećinskih ukrasa i atrakciji grandioznih dvorana, svrstana je u red najlepših i najdužih pećina u Srbiji.

LAZAROVA PEĆINA, DUG PUT U SREDIŠTE ZEMLJE Mesto gde je teško  povući jasnu liniju između jave i sna, između realnosti i magije
WIKIMEDIA COMMONS

Po legendi koja živi u Zlotu, pećina je dobila ime po knezu Lazaru:

Nakon Kosovske bitke ostaci vojske su se, bežeći pred Turcima, sklonili u pećinu. Tu su neko vreme živeli i hranili se, o čemu svedoče kosti domaćih životinja kojih ima svuda po pećini. Takođe, priča se da se pećina tako zove po nekom Lazaru, koji se krio od Tatara i Turaka. U tursko vreme pećina je bila zazidana da se u njoj ne bi mogli skrivati hajduci i zbegovi.

LAZAROVA PEĆINA, DUG PUT U SREDIŠTE ZEMLJE Mesto gde je teško  povući jasnu liniju između jave i sna, između realnosti i magije WIKIMEDIA COMMONS
 

A, pored ovih, tu je i  legenda o “Devojačkoj sobi” u kojoj su hajduci krili srpske devojke kako ih Turci ne bi odveli u harem. Prilaz ovoj prostoriji postepeno se sužava do te mere da se kroz ulaz u nju može provući samo jedna osoba.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lazareva pećina (Zlotska pećina) je najduža pećina u Srbiji.Nalazi se u istočnoj podgorini Kučaja. Od Zlota je udaljena 3 km, od Brestovačke banje 14 km i od Bora 21 km. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 291 m i nalazi se na levoj strani Lazareve reke.

LAZAROVA PEĆINA, DUG PUT U SREDIŠTE ZEMLJE Mesto gde je teško  povući jasnu liniju između jave i sna, između realnosti i magije WIKIMEDIA COMMONS
 

Zajedno sa još nekoliko pećina i jama čini speleološku celinu poznatu kao Zlotske pećine, a budući da je Lazareva pećina svakako najpoznatija i turistički najuređenija, neretko se i ona sama naziva Zlotskom pećinom.

Nemački hemičar Feliks Hofman izveo je prva istraživanja ove pećine, daleke 1882. godine, a sedam godina kasnije proučavao ju je i naš najpoznatiji geograf Jovan Cvijić.

Lazareva pećna ima dugu i bogatu istoriju – u njoj su pronađena tri praistorijska kulturna horizonta, iz bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba, te su otkriveni ostaci keramičkih predmeta, koštanih alatki, predmeti od bakra poput igle, šila i dleta.

LAZAROVA PEĆINA, DUG PUT U SREDIŠTE ZEMLJE Mesto gde je teško  povući jasnu liniju između jave i sna, između realnosti i magije WIKIMEDIA COMMONS
 

U pećini su pronađeni i fosilni ostaci pećinskog medveda, pećinskog lava i pećinske hijene.

Za posetioce je zanimljiva “Ulazna dvorana”, kao prvi susret sa neobičnim svetom podzemne tišine i večnog mraka. “Glavni kanal” je poprečnog preseka, na nekim mestima je širok 10 m, a visok 18 m. Pećinskim nakitom su bogate “Koncertna dvorana” i “Dvorana slepih miševa”.

Stalaktiti i stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, bigrene i kalcitne kadice svih oblika i veličina zapažaju se svuda unaokolo, čineći prostor lepim i romantičnim. Najlepši i najveći primerci pećinskog nakita imaju i svoja imena: “Stogovi”, “Fontana”, “Plast”, “Bizon”, “Carska loža”, “Dirigent”, “Orkestar”, “Slapovi”, “Kula kneza Lazara”

Lazareva pećina je od 1949. godine zaštićena kao spomenik prirode. Dužina Lazareve pećine prema najnovijim istraživanjima iznosi 16.041 metar.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading