NAJSTARIJA GRAĐEVINA U BEOGRADU Ova kuća baroknog stila izgrađena je u vreme austrijske okupacije Beograda!

J. K.

12:12

Turizam 0

Najstarija zgrada u Beogradu, kuća Elijasa Flajšmana iz 1727. godine, smeštena je u Ulici cara Dušana 10 na Dorćolu.

NAJSTARIJA GRAĐEVINA U BEOGRADU Ova kuća baroknog stila izgrađena je u vreme austrijske okupacije Beograda!
Wikipedia

 

Ova kuća baroknog stila izgrađena je u vreme austrijske okupacije Beograda (1717-1739) prema regulacionom planu pukovnika Nikole Doksata de Moreza. Ima podrum, prizemlje i sprat.

Austrijanci su Doksata streljali po završetku izgradnje, kako bi sprečili mogućnost da nekom drugom otkrije lokaciju tajnih podzemnih hodnika koji su verovatno vodili od kuće do Beogradske tvrđave. U Dušanovoj ulici bilo je još šest ovakvih kuća i veruje se da su sve tajnim kanalima bile spojene sa Kalemegdanom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zgrada se pominje kao kuća i radionica uglednog varošanina, remenskog majstora Elijasa Flajšmana, koji je bio i savetnik u opštinskom veću. Nema puno podataka dostupnih javnosti o promenama vlasnika, ali se zna po svedočenju sa fotografija da se u prizemnom delu zgrade uvek obavljala neka zanatska delatnost od kada se Austrougarska monarhija povukla iz Beograda u 18 veku.

Do polovine 1950. godine i nacionalizacije, eksproprijacije, u prizemnom delu je bila prodavnica a u podrumu se nalazila poznata tekstilna radionica „Narodni Heroj Anđa Ranković“, iz koje je kasnije nastao čuveni tekstilni gigant „BEKO“ u novoizgrađenom objektu nekoliko stotina metara udaljen od ove kuće.

Do skora je u ovoj kući bila pekara, inače svojevremeno prva radnja koja je u SFRJ počela sa 24-časovnim radnim vremenom 365 dana godišnje, a njen vlasnik, Beograđanin, Đorđe A. Ilić (1947—2004), bio je saradnik Radovana Karadžića, osnivač i prvi predsednik unije pekara, prvog esnafskog udruženja takve vrste od 1945. godine, koje je poznato po svojim nesebičnim doprinosima i pomoći najugroženijima.

 

 

BONUS VIDEO 

Komentari(0)

Loading