JEDINSTVENA ATRAKCIJA U "SRCU" KRAGUJEVCA Neverovatna poruka majke prirode prikazana kroz srpsko jezero zvano Bubanj (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Da priroda može biti i te kako nepredvidiva i da su svuda oko nas posebni znaci najbolje dokazuje i jezero smešteno na samo jedan kilometar od centra Kragujevca.

JEDINSTVENA ATRAKCIJA U "SRCU" KRAGUJEVCA Neverovatna poruka majke prirode prikazana kroz srpsko jezero zvano Bubanj (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/AgroTvSrbija/Reke i jezera - Jezero Bubanj

Za ovaj srpski grad često se kaže da je srce Šumadije, a upravo u njemu smestilo se nesvakidašnje jezero ni manje, ni više već upravo u obliku srca.

JEDINSTVENA ATRAKCIJA U Foto: Rina/Jezero u obliku srca u centru Kragujevca
 

- Akumulacija je nastala na prostoru bivše ciglane, sedamdesetih godina prošlog veka. Nastalo je od nekoliko manjih bara, koje su vremenom rasle, sve dok se nisu spojile u ovo što vidimo danas. Jezero ima površinu od oko 3,5 hektara, a prosečna dubina iznosi jedan metar. Ukoliko se snimi dronom i pogleda iz ptičije perspektive jasno se vidi da je jezero u obliku srca, što je samo po sebi raritet u našem gradu, ali i u našoj zemlji - kazali su u gradskoj turističkoj organizaciji ovog grada.

JEDINSTVENA ATRAKCIJA U Foto: Rina/Idealno mesto za predah
 

Neobično srcoliko jezero nazvano je Bubanj, po čijem imenu nosi ceo jedan deo grada. Ovo je jezero jedno od tri, koja se nalaze na teritoriji ovog grada nastalo prirodnim putem i napaja se sa izvora Bubanj i padavinama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim za posetioce koji često prave predah na ovom mestu, jezero je veoma popularno među ribolovcima, a najčešći se mogu upecati primerci štuke, bodorke, šarana, karaša i amura. Osim riba, jezero krasi i veliki broj različitih vrsta ptica.

JEDINSTVENA ATRAKCIJA U Foto: Rina/Jezero nastalo prirodnim punjenjem, bogato ribom
 

- Leva strana obale je uređena, sa plažom u dužini oko 800 metara, šetalištem, klupama, stolovima, terenima za odbojku. Nedaleko od plaže se nalaze i različiti ugostiteljski objekti, koji upotpunjuju turističku ponudu - ističu u ovoj organizaciji.

Pored jezera Bubanj, na turističkoj mapi Kragujevca, nalazi se jezero Šumarice, koje je smešteno na tri kilometra od centra grada, unutar kompleksa Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, ali i Grošničko jezero ko je sagrađeno pred Drugi svetski rat za potrebe vodosnabdevanja Kragujevca.

Kako da dođete od Beograda do jezera Bubanj pogledajte na sledećoj mapi:

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading