NIJE SE ODUVEK NALAZILA OVDE U čast povratka na presto, ovu neverovatnu česmu podigao je čuveni srpski vladar

J. K.

18:11

Turizam 0

Terazijska česma predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beograda, i nalazi se na istoimenom trgu.

NIJE SE ODUVEK NALAZILA OVDE U čast povratka na presto, ovu neverovatnu česmu podigao je čuveni srpski vladar
Shutterstock

 

Manje je poznato da je njena prvobitna namena bila sasvim drugačija, ali i put koji je prešla do današnjeg “konačišta” veoma je dug i uzbudljiv.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Česma je neka vrsta spomenika. Podigao ju je knez Miloš Obrenović, u čast svog povratka na presto. To se dogodilo 1858. a česma je podignuta 1860. godine – priča Neda Kovačević, književnica i žena koja je popisala sve prestoničke spomenike.

Odatle i urezani inicijali “M. 0. 1860.” na čuvenoj Terazijskoj česmi.

Napravljena je u obliku kamenog stuba, sa vazom na vrhu i rad je vajara Franca Lorana. Česma je visoka 6,35 metara. Oblikovana je u stilu romantizma i jedan je od najznačajnijih i najmonumentalnijih spomenika iz Miloševog perioda u Beogradu.

Kada je prvobitno postavljena, Terazijska česma se uopšte nije nalazila na platou “ispred Moskve”.

– Pola veka česma je stajala nasred Terazija, na mestu gde je danas kolovozna traka, i malo više ukoso, prema hotelu Balkan – objašnjava Neda Kovačević i dodaje da se česma na ovom mestu nalazila sve do 1911. godine kada je zbog preuređenja Terazija demontirana i preneta u portu Topčiderske crkve.

Tako je Terazijska česma krenula “na izlet” koji je potrajao 64 godine.

Kada su je sledeći put Beograđani videli na Terazijama bila je 1975. godina, a i kralja i monarhiju su odavno zamenili Tito i nova, socijalistioka vlast.

Kako su u međuvremenu Terazije dobile potpuno drugačiji izgled, na prvobitnom položaju više nije bilo mesta za ovaj spomenik, pa je on postavljen ispred platoa hotela Moskva gde se i danas nalazi.

 

 

 

 

(Izvor: istorijskizabavnik.rs)

Komentari(0)

Loading