PLANINA KOJA DOMINIRA ŠUMADIJOM Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Rudnik je izvorište najvećih šumadijskih reka.

PLANINA KOJA DOMINIRA ŠUMADIJOM Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Rudnik

Rudnik, planina koja dominira Šumadijom, nalazi se oko 100 km južno od Beograda, odnosno 15 km od Gornjeg Milanovca. Varošica Rudnik je smeštena između 500 i 700 m nadmorske visine. Na Rudniku ima osam vrhova iznad 1.000 m nadmorske visine (zanimljivo da ima dva koji se zovu „Javor“), a najviši je Cvijićev vrh (1.132 m), ranije poznat kao Veliki Šturac. Najveće naselje na planini je varošica Rudnik.

Rudnik je izvorište najvećih šumadijskih reka.

PLANINA KOJA DOMINIRA ŠUMADIJOM Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju (FOTO/VIDEO) vikipedija/Rudnik
 

Turistička ponuda

Znatan deo planine je pod šumom sa pretežno bukovim stablima, a ima i hrasta, javora i mleča.

Zahvaljujući izuzetnoj šumovitosti, prirodnim stazama zdravlja i blizini velikih gradova, Rudnik je pogodan za razvoj letnjeg i zimskog zdravstvenog, školskog, sportskog i lovnog turizma. Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju.

Varošica i planina su povezane asfaltnim putem i velikim brojem staza zdravlja, a postoje i tereni za male sportove. Gosti mogu da planinare do Cvijićevog vrha i strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvice, na kome se nalaze ostaci Jerininog grada. Gradovi su ostaci turske varoši i tvrđave podignute na srpskom utvrđenju zvanom Rudnik u kome je umrla Prokleta Jerina, a nedaleko su ruševine muslimanske bogomolje Mise. Na Rudniku je bilo ostataka antičkog (rimskog) i srednjovekovnog rudarstva.

PLANINA KOJA DOMINIRA ŠUMADIJOM Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju (FOTO/VIDEO) vikipedija/Rudnik
 

No, moderni površinski kopovi uglavnom su uništili te ostatke. Turisti mogu da posete obližnja istorijska mesta Oplenac i Takovo, manastire Vraćevšnicu, Voljavču, Blagoveštenje i Nikolje, a okolina Rudnika pruža mogućnost za lov na visoku i sitnu divljač.

PLANINA KOJA DOMINIRA ŠUMADIJOM Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju (FOTO/VIDEO) vikipedija/Ostrvica, Rudnik
 

Između vrha Javor i Cvijićevog vrha (sa njegove jugoistočne strane) nalazi se rezervat prirode, prirodno dobro „Veliki Šturac“, prvi put stavljeno pod zaštitu 1956. godine kao strogi prirodni rezervat, površine 8 hektara. Spada u prirodna dobra I kategorije - prirodno dobro od izuzetnog značaja.

PLANINA KOJA DOMINIRA ŠUMADIJOM Još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju (FOTO/VIDEO) vikipedija/Planina Rudnik
 

Istorija


Planina Rudnik je, zahvaljujući svom položaju i rudnim bogatstvima, kroz čitavu istoriju imala veliki značaj.

Počeci vađenja rude datiraju još u praistoriji, a razvoj rudarstva kreće pod Rimskom upravom, da bi se nastavio u srednjem veku i u savremeno doba.

Planina Rudnik na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading