JEDAN JE OD NAJUŽIH U EVROPI Probijajući se kroz stene, Zvonačka reka useca minijaturni kanjon (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Zvonačka reka ili Blatašnica je najznačanija pritoka reke Jerme u Srbiji.

JEDAN JE OD NAJUŽIH U EVROPI Probijajući se kroz stene, Zvonačka reka useca minijaturni kanjon (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Kanjon Zvonačke reke

Duž kanjona u litice je usečen uzan put sa nekoliko tunela, kuda je u prvoj polovini prošlog veka išla trasa pruge uskog koloseka do rudnika uglja kod sela Rakita, u podnožju planine Ruj. Rudnik je zatvoren početkom šezdesetih, a nedugo potom uklonjena je i pruga, od koje danas postoje samo fragmenti...

JEDAN JE OD NAJUŽIH U EVROPI Probijajući se kroz stene, Zvonačka reka useca minijaturni kanjon (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Reka Blatašnica
 

Izvire na južnoj padini planine Jastrepca, teče prema jugu, oštro skreće kod Blaca i probijajući se kroz Jankovu klisuru uliva se u Rasinu, kod Razbojne.

 

 

Izvorišni deo je ranije pripadao sistemu Toplice, ali je otkinut i uvučen u sistem Rasine. U geomorfologiji je upravo karakteristična zbog toga što gradi rečnu pirateriju. Dužina toka iznosi 18 km, a površina sliva je 115 km². Sliv je sastavljen od kristalastih paleozojskih škriljaca, i većim delom je pokriven šumom. Dolinom Blatašnice vodi put od Kruševca za Kuršumliju i Prokuplje.

 

 

Reka Blatašnica je trenutno jedna od najzagađenijih reka u Srbiji, u Evropi takođe. Nekada su rekom plivale ribe od par kilograma: klen, skobalj, krakuša, itd. . Međutim, sada je reka kanalizacija iz opštine Blace. U reci ne postoji živi svet, jer je reka bele boje, penasta i penušava, neprijatnog mirisa, voda najlošijeg hemijskog kvaliteta.

 

 

Reka Blatašnica se uliva u jezero Ćelije, a jezero Ćelije je akumulaciono jezero iz kog se Rasinski okrug snabdeva sa vodom za piće.

 

 

Vegetacija

Iako je najveći deo sliva Zvonačke reke pokriven šumom često, to nije prava hrastova šuma, već šuma tipa šikare.

Reka Blatašnica na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija, perpetuummobile.blog

BONUS VIDEO: 

Komentari(0)

Loading