KAKO OŽIVETI DOMAĆI TURIZAM!? Problem je što naši seljaci svoje mogućnosti nisu shvatili ozbiljno (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Danas grad Leskovac pokušava da nešto slično pokrene na svojoj teritoriji u podnožju planine Kukavica, da Srbiji predstavi kanjon reke Vučjanke kao nacionalno dobro, a u okolnim selima oživi domaći turizam.

KAKO OŽIVETI DOMAĆI TURIZAM!? Problem je što naši seljaci svoje mogućnosti nisu shvatili ozbiljno (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Reka Vučjanka

Poslednjih godina razvoj turizma na selu afirmisao se kao veoma perspektivan oblik razvoja biznisa, sprečavanja migracije seoskog stanovništva i održavanja izvornih kulturnih i nacionalnih tradicija i osobenosti. 

KAKO OŽIVETI DOMAĆI TURIZAM!? Problem je što naši seljaci svoje mogućnosti nisu shvatili ozbiljno (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Reka Vučjanka
 

Turistička organizacija grada Leskovca već je pokrenula proces zaštite kanjona reke Vučjanke kao nacionalnog dobra i on bi trebalo da bude okončan za godinu dana, a ono što turističkim radnicima predstvalja pravi izazov je da u ovom kraju razviju seoski turizam.

“U ovom kraju i oko jezera Barje imate prelepa sela.  Recimo, Bukova Glava je samo jedno od njih. Svojom geosaobraćajnim položajem, turistički atraktivnim prirodnim i antropogenim vrednostima, ovaj kraj ima potencijala da postane jedna od vodećih turistički destinacija u ruralnom turizmu u Srbiji”, tvrdi direktor TOL-a Nebojša Kocić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Problem je, navodi, što naši seljaci te mogućnosti nisu shvatili ozbiljno.

“Organizovaćemo još jednu tribinu o perspektivama razvoja ruralnog turizma u opštini Leskovac, i nadamo se da će naši sugrađani odazvati u što većem broju. Razvoj turizma u ruralnim sredinama je direktno povezan sa procesima oživljavanja sela i poljeprivrede, a moderna poljeprivreda i druge vrednosti seoskih područja su primarni uslov razvoja ruralnog turizma”, navodi Kocić.

 

 

U ovom kraju je, pored najstarije hidrocentrale u srbiji koja još uvek radi, grad Leskovac uredio kupalište, uskoro na toj loakciji kreće snimanje igranog filma o starom Leskovcu, a ušlo se i u projekat oživljavanja starih vodenica.

 

 

“Sve su to odlični preduslovi za razvijanje turizma na selu”, dodaje on.

Stare vodenice u kanjonu  reke Vučjanke uz mala finansijska ulaganja mogu biti obnovljene kako bi dobile svoju prvobitnu ulogu. Kao takve pospešile bi razvoj ruralnog turizma u leskovačkom kraju. Trenutno su u funkciji četiri od čak 16 potočara koje krase kanjon Vučjanke.

„Ove vodenice su dokaz bogatstva naše tradicije ali i mogućnost za budući razvoj vučjanskog kraja jer sadrže značajan gastro-turistički potencijal“, objašnjava direktor Turističke organizacije.

 

 

Imajući sve to u vidu, moderni koncept integralnog i održivog ruralnog razvoja porečkog kraja razradio bimodel razvoja održivog turizma, usklađen sa turističkim potencijalima i kroz konbinaciju eko koponenti, zaštičenih kulturno-istorijskih dobara i ambijentalnih celina omogućuje da ovaj vid turizma, izbori za svoje mesto na sve većem i zahtevnijem “ zelenom “ turističkom tržištu.

 

 

“Leskovac, u tom smislu, ima kvalitetnu i raznovrsnu osnovu za razvoj turizma”, zaključuje.

Prirodne atraktivnosti, pa i dostignuti nivo smeštajnih i drugih kapaciteta upućuje na to, da se ovde mogu razvijati brojni vidovi turizma.

Izvor: jugmedia

Komentari(0)

Loading