PRIČA O SLOBODI OVENČANA U SPOMEN PARKU BUBANJ "Tri pesnice" simbolizuju prkos neprijatelju, budući da su tokom rata često streljane čitave porodice (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Sve tri pesnice su različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju

PRIČA O SLOBODI OVENČANA U SPOMEN PARKU BUBANJ "Tri pesnice" simbolizuju prkos neprijatelju, budući da su tokom rata često streljane čitave porodice (VIDEO)
Shutterstock

Spomen-park Bubanj sagrađen je u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu. Nalazi se jugozapadno od Niša, u niškoj opštini Palilula. Ceo kompleks je uređen sa memorijalnom stazom dugom oko pola kilometra. 

Stratište je 1950. prvobitno obeleženo spomen-piramidom, a novi, monumentalni spomenik, „Tri pesnice“ rad hrvatskog vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine.

"Tri pesnice", rad hrvatskog vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine. Tri pesnice različitih veličina simbolizuju ruke žene, muškarca, i deteta, koje prkose neprijatelju, budući da su tokom rata često streljane čitave porodice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stilizovani geometriski oblici koji su svedeni na simbole, skladno se dopunjuju, davajući celokupnoj kompoziciji umetnički pečat.

PRIČA O SLOBODI OVENČANA U SPOMEN PARKU BUBANJ Shutterstock
 

 

Na frizu se nalaze, urezani stihovi niškog pesnika Ivana Vučkovića, koji glase: „Iz krvi komunista i rodoljuba nicale su pesnice bunta i opomene, pesnice revolucije, pesnice slobode. Streljali su nas ali nas nikada nisu ubili, nikada pokorili. Mi smo zgazili mrak i suncu oslobodili put“.

Od 1979. godine ovaj spomen kompleks proglašen je kulturnim dobrom izuzetnog značaja.

Istorija

Nemački fašisti su ga pretvorili u stratište na koje su kamionima danonoćno dovodili iz logora Srbe, Rome i Jevreje i tu ih streljali. Od februara 1942. do septembra 1944. godine ubijeno je oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. U ovoj fabrici smrti streljane su grupa za grupom rodoljuba sa juga Srbije. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve. Pred povlačenje Nemaca su zarobljeni Italijani otkopavali rovove i palili leševe, kako bi se uništio svaki trag učinjenog zverstva.

Prirodno bogatstvo parka


Park Bubanj je jedna od zelenilom najbogatijih parkovskih površina u Nišu, pa je samim tim i stanište za veliki broj životinja. Jedino je fauna ptica ovog parka detaljnije obrađivana u toku 2016. godine. U parku je zabeleženo 37 vrsta ptica, što je ujedno i najveći broj ptica zabeležen u nekom niškom parku. Najzanimljiviji predstavnici faune ptica su: veliki detlić (Dendrocopos major), kreja (Garrulus glandarius), drozd pevač (Turdus philomelos) i ćuk (Otus scops).

 

 

Izvor: vikipedija, euronews

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading