SKRIVENI BISER NAŠE ZEMLJE Jedinstvena banja u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena zelenilom planine Ovčar

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružena zelenilom prostranih šumskih kompleksa izvire termo-mineralna voda Ovčar Banje.

SKRIVENI BISER NAŠE ZEMLJE Jedinstvena banja u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena zelenilom planine Ovčar
Shutterstock

 

Ovaj skriveni biser prirode nalazi se na 17. kilometru od Čačka na putu ka Zlatiboru, odnosno regiji Zapadna Srbiija (M5). Smeštena je u omanjem morfotektonskom proširenju, na ušću Banjskog potoka u Zapadnu Moravu, na nadmorskoj visini od 278 m.

Pored termo-mineralnih izvora koji se koriste u terapiji, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar (985) i Kablar (885).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Postoje svedočanstva da su vode Ovčar banje korišćene za lečenje ljudi od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku.

Ovčar banja je 29. decembra 2011. godine i zvanično dobila status banje, što je od velikog značaja za dalji razvoj.

Posebnu hidrografsku osoobenost predstavljaju termalne vode u Ovčar Banji (350 – 380C). Voda je homeoterma, slabo sumporovita. Lekovite komponente mineralne vode su makroelementi – kalcijum i natrijum; i mikroelementi – kalijum litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor.

Gosti banje kojima je potrebna terapija ili preventivni pregled, na usluzi imaju i stručno medicinsko osoblje u okviru Zdravstvenog centra. Voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja: reumatskih, degenerativnih promena (spondiloza i artritis), sportskih povreda, kožnih oboljenja.

Ovde je na malom prostoru skoncentrisano deset manastira iz srednjeg veka poznatih kao “Srpska Sveta Gora”. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure čuvaju duhovno i umetničko bogatstvo stvarano vekovima na ovim prostorima. Posetom manastira, gosti Ovčar Banje mogu da se upoznaju sa istorijom srpskog naroda, vrednim kulturno-istorijskom nasleđem i lepotama manastira Nikolje, Preobraženje i Blagoveštenje koji se nalaze u samoj banji, ali i u ostalim manastirima na padinama planina Ovčar i Kablar.

Ovčar Banja na mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading