STARI KAMENOLOM KOJI JE DANAS PEĆINA Kruži legenda da se u njoj krije i živi pećinski čovek Veliki Sremac Baća (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Nedaleko od manastira Rakovac, smešten je lokalitet pećina Beli Majdan. U pitanju je zapravo veliki rudnički kop iz kog se najverovatnije kamen koristio i za izgradnju obližnjeg manastira. Prostranu dvoranu drže kameni stubovi, visine oko 3-4m. Prostorom dominira kosina, ali je staza kroz pećinu prohodna i laka sa par uspona.

STARI KAMENOLOM KOJI JE DANAS PEĆINA Kruži legenda da se u njoj krije i živi pećinski čovek Veliki Sremac Baća (VIDEO)
Shutterstock

Pećina Beli Majdan, poznata i kao Rakovačka pećina je stari kamenolom, nastala je iskopavanjem kamena, kaolinski granit u davnim vremenima najverovatnije za potrebe obližnjeg manastira Rakovac, a najčešće korišćen je za izradu nadgrobnih spomenika i temelja za kuću. Nalazi se u Rakovcu, na Fruškoj gori.

Ova pećina predstavlja jedan od bisera prirodne lepote Fruške gore, a zbog svoje lepote i kvaliteta, kamen je izvožen čak i za Beč.

To su peskoviti krečnjaci koji su se pre oko 14-15 miliona godina taložili u Panonskom moru. Njihova pojava ukazuje na snažnu vulkansku aktivnost koja je u to vreme postojala na ovom području. U njima se retko mogu naći tragovi fosilnih mekušaca, ali su zato veoma brojne ljušutrice fosilnih mikroorganizama među kojima je determinisano preko 20 vrsta foraminifera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dvorana je visoka oko četiri metra, a svod drže kameni stubovi, ulaz je širok nekoliko desetina metara i isto toliko se prostire u dubinu.. Rudnički kop je zatvoren tridesetih godina 20. veka. Postoje i stepenice isklesane u kamenu, tako da možete obići sve odaje u unutrašnjosti. Dimenzije celog kompleksa su impozantne i jedinstvene za područje Fruške gore. Postoji put koji vas može dovesti iznad svoda dvorane odakle se pruža upečatljiv pogled na Fruškogorje. Pored pećine se nalazi i jedan otvor u zemlji iz koga izbija topao vazduh koji je posebno osetan tokom hladnijih dana.

Do pećine se dolazi tako što se iz pravca Beočina posle manastira Rakovac, skrene na prvi poljski put levo, i posle stotinak metara desno. Put, sa dosta uspona, vodi pravo na pećinu. Drugi način je da se krene od izvora kod spomenika Kamenolom. Iza izvora, na strmo brdo su postavljene grube kamene stepenice na koje se nastavlja krivudava staza, koja posle pet minuta hoda izlazi pred samu pećinu.

Preporučuje se udobna obuća. Ispred pećine nalaze se klupe sa suncobranima tako da posetioci mogu da predahnu ili piknikuju.

Kruži legenda da se u njoj krije i živi pećinski čovek Veliki Sremac Baća, čak su snimljene i neke reportaže o njemu, ali nema pouzdanih dokaza da ga je neko video.

 

 

Izvor: vikipedija, discoversrem, branislavvujaskovic

Komentari(0)

Loading