NASLEĐE DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA U ovom manastiru bili su zatočeni patrijarh Gavrilo Dožić i čuveni vladika Nikolaj Velimirović

J. K.

12:12

Turizam 0

Manastir se ominje u mnogim ranim dokumentima i pretstavlja jedan od najstarijih arheoloških spomenika Pančeva.

NASLEĐE DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA U ovom manastiru bili su zatočeni patrijarh Gavrilo Dožić i čuveni vladika Nikolaj Velimirović
Printscreen

 

Manastir Vojlovica kod Pančeva posvećen je Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu, i nalazi se na putu Pančevo-Starčevo, na oko 3,5 km od ušća Tamiša u Dunav.ž

Postoji više predanja o postanku ovog banatskog manastira. Prema najstarijem predanju, sačuvanom u manastirskom inventaru iz 1795. godine, manastir je osnovao despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, 1383. ili 1405. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 

Veća stradanja manastir je doživeo u dugotrajnim ratovima Turske i Austrije u 18-om veku, kada su ga Turci nekoliko puta razarali i palili. Hram je obnovljen 1730., ali se manastir, nažalost, još dva puta nalazio na udaru Turaka koji ga ruše i pale 1738. i 1788. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tintin de Serbie (@deserbie)

 

Zbog podizanja Rafinerije nafte u Pančevu koja je izgrađena na manastirskom posedu 1965. život u manastiru Vojlovici je bio ugašen. Problem je posle više godina prevaziđen, život u manastiru je obnovljen, a fabrika i manastir danas postoje u retko viđenoj simbiozi.

Prvi put na posredan način Vojlovica je zabeležena 1530 god. Reč je o najstarijem pouzdanom pomenu današnjeg Pančeva, za koji se navodi da potiče iz manastira Vojlovica. Najstariji sigurni pomen manastira Vojlovica potiče iz 1542.

Tokom Drugog svetskog rata do internacije u logor Dahau, u manastiru Vojlovica su bili zatočeni patrijarh Gavrilo Dožić i vladika Nikolaj Velimirović. U hramu manastira Vojlovice nalazi se čudotvorna ikona Bogorodice sa natpisom: „Obraz mnogopjenenij i čudotvornij presvjatija Bogorodici“, kojoj je Sveti vladika Nikolaj Velimirović, u toku svog zatočeništva u ovom manastiru, napisao kanon i nazvao ga Kanon Presvetoj Bogorodici Slovesnici.

Manastir Vojlovica na mapi:

 

 

 

Komentari(0)

Loading