NEKADA AR KOŠTAO 500 A SADA I DO 5000 EVRA Placevi na ovoj srpskoj planini nikad skuplji, najviše ih kupuju oni koji već imaju nekretnine na Zlatiboru i Kopaoniku (FOTO)

J. K.

11:11

Turizam 0

Divlja i surova, ali prelepa planina Golija postaje sve popularnija turistička destinacija u Srbiji.

NEKADA AR KOŠTAO 500 A SADA I DO 5000 EVRA Placevi na ovoj srpskoj planini nikad skuplji, najviše ih kupuju oni koji već imaju nekretnine na Zlatiboru i Kopaoniku (FOTO)
Foto: Rina

 

Potražnja za placevima usled pandemije korona virusa višestruko je skočila, ali sada su veće i cene. Nekada se ar placa na Goliji prodavao za nekoliko stotina maraka, a sada je u zavisnosti od lokacije ta cena i nekoliko hiljada evra.

"Cene placeva su svakako porasle u poslednjih par godina zbog velike potražnje, a u ovom trenutku veliki broj placeva je rasprodat. Na Goliji postoji dosta restriktivnih zona, a glavni smeštajni kapaciteti nalaziće se na području kojim upravljaju Srbijašume. Međutim, ono što je problem u ovom trenutku jeste slaba ponuda na planini Goliji, ali svakako se čeka početak izgradnje prvih ski staza koje se već dugo najavljjuju, ali se još uvek ništa ne dešava", rekao je Milanko Bošković vlasnik agencija za prodaju nekretnina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On ističe da je cena nekretnina u samoj Ivanjici skočila za oko 30 odsto, dok je na samoj Goliji to znatno više.

"Prema našim analizama, svi koji imaju smeštajne komplekse na Kopaoniku i Zlatiboru, kupuju parcele i na našoj Goliji, u razgovoru sa njima shvatio sam da im je dosta tih prebukiranih planina i samim tim žele nešto divlje, a kupci placeva na Goliji najčešće su iz Beograda i Vojvodine. Ono što se svakako nameće kao prioritet jeste da i pored velike ekspanzije sačuvamo Goliju i izbegnemo da postane kao drugi turistički centri", kaže Bošković.

U narednih pet godina, investirati u ovu divlju planinu svakako bi mogao biti pun pogodak jer će uskoro biti završen pristupni put u samo srce Golije.

"Kada počnu sa radom ski staze, cene pašnjaka i livada ovde će dodatno skočiti. Golija je sublimacija planina u okruženju kao što su Stara planina, Kopaonik i Zlatibora zajedno, i to sve na jednom mestu. Ona ima kapacitet od 27 000 skijaša na jedan sat što nema ni jedna planina u okruženju i retko koja u Evropi", zaključuje Bošković.

Najviša je planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1833 metara nadmorske visine. Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom. Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova „s“, ispresecana je slivovima reka Studenica i Moravica, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001 jedan njen deo UNESKO je proglasio Rezervatom biosfere.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading