MALINARI U STRAHU ZBOG CRVENOG ZLATA U planinskim selima ove planine palo preko 20 centimetara novog snega

J. K.

09:51

Aktuelno 0

Tokom noći od 10 do 30 cenimtera novog snega u višim planinskim predelima, palo je na teritoriji opštine Ivanjica. Svi putevi su za sada prohodni, a mehanizacija je na terenu i radi na raščišćavanju.

MALINARI U STRAHU ZBOG CRVENOG ZLATA U planinskim selima ove planine palo preko 20 centimetara novog snega
Foto: Rina

 

"Na kolovozima u višim predelima ima oko dva centimetra snega. Za sada je sve prohodno i nadamo se da će tako i ostati. Najrizičnije je preko Golije, jer jak vetar za nekoliko minuta može da zaveje deonicu Preko Brdo - Odvraćenica - Golijska Reka", kaže Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

Iako nove snežne padavine nisu zadale veće probleme i za sada nema neprohodnh puteva, u velikom problemu bi se mogli naći malinari ovog kraja jer vremenske neprilike mogu uticati na količinu roda.

"Biće veoma kritično ako se noćas spusti temperatura u minus. Ako bude mraz ne piše se dobro za voće koje je u dobroj fazi rada i razvijanja. Gledamo u nebo i nadamo se najboljem. Sneg nije toliko opasan, niti može da uzrokuje veću štetu, ali jak minus bi značio desetkovanje roda. Mladi listići na stabljici, a i sami lastari su puni tečnosti jer su urađena prihranjivanja samih plantaža sa mineralnim đubrivima", izjavio je malinar Dobrivoje Radović.

U ravničarskim krajevima i u dolini reke Moravice, radovi u malinjacima su uveliko u toku. Na brdskoplaninskom području nisu krenuli u punom intenzitetu jer još uvek nije otopio ni stari, a već je pao novi sneg.

zlatibor

Mladi iz ove opštine ne odlaze u Beograd, Beograđani dolaze kod njih: Otvoren Centar za mlade na Zlatiboru – mesto gde će razvijati svoja znanja, veštine i talente

Aktuelno

10:00

8 jul, 2024

Opština Čajetina važi za jednu od onih u unutrašnjosti Srbije iz koje mladi ređe odlaze, nego što je to slučaj možda u nekim drugim krajevima Srbije. Blizina Zlatibora i mogućnost pronalaska posla samo su neki od razloga. Kako bi imali sve potrebne sadržaje kao i njihovi vršnjaci u većim gradovima na Zlatiboru je svečano otvoren Centar za mlade u prisustvu ministra turizma i omladine Huseina Memića, predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, kao i koordinatorke Kancelarije za mlade Čajetina Dejane Stevanović.

Komentari(0)

Loading