ZADUŽBINA KNEZA MILOŠA OBRENOVIĆA Nastanak svetinje vezuje se za krvavu legendu o epskom stradanju devojke Jelice

J. K.

11:01

Turizam 0

Manastir Rukumija nalazi se na putu Požarevac – Kostolac, u blizini sela Bradarac.

ZADUŽBINA KNEZA MILOŠA OBRENOVIĆA Nastanak svetinje vezuje se za krvavu legendu o epskom stradanju devojke Jelice
Printscreen

 

Tačno vreme nastanka manastira nije poznato. U turskim defterima pominje se selo Rukomije pa su neki mišljenja da je na mestu manastira prvobitno bila izgrađena parohijska crkva.

Prvi pomen i detaljni opis Rukumije ostavio je Maksim Ratković 1733. godine. Po njemu crkva je posvećena Sv. Vaznesenju Gospoda Isusa Hrista, sazidana je od kamena i bila je zasvedena kamenim svodom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Prema legendi nastanak svetinje je vezan za narodnu pesmu „Bog nikom dužan ne ostaje“ i stradanje devojke Jelice. Prema pesmi, konji su rastrgli sestru Jelicu koju je optužila njena snaha. Tamo gde su pale njene oči, ruke, brada i ona sama, njena braća u znak pokajanja podigli su crkve iz kojih su kasnije nastali manastiri: Rukumija, Sestroljin, Bradača i Zaova.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M.F.M. (@yeka.mara)

 

Nakon što su ugušili Prvi srpski ustanak turci su manastir srušili do temelja. Sadašnju crkvu podigao je knez Miloš Obrenović 1825. godine koju je posvetio prenosu moštiju Svetog Nikolaja. Deo materijala za crkvu donet je sa obližnjeg razrušenog rimskog grada Viminacijuma.

 

 

Saborna crkva manastira Rukumije je jednobrodne osnove sa pripratom na zapadnoj i polukružnom apsidom na istočnoj strani. Godine 1829. hram je živopisao Moler Janja. Današnji živopis uradio je monah Naum Andrić 1971. godine, o čemu svedoči natpis na južnom zidu crkve.

 

Manastir Rukumija na mapi: 
 
 

Komentari(0)

Loading