RAJ SA SEDAM JEZERA Koji deo Srbije sa pravom nosi nadimak "mala Venecija"

M. M.

17:00

Turizam 0

Jezera imaju šljunkovitu i peščanu obalu, što vodi daje prozirnu boju. Jezera sa okolinom su veoma pogodna za rekreaciju i izlete

RAJ SA SEDAM JEZERA Koji deo Srbije sa pravom nosi nadimak "mala Venecija"
Printscreen

Belocrkvanska jezera nalaze se u neposrednoj blizini, jugozapadno od grada Bele Crkve. To su veštačka, kristalno čista jezera, ukupne površina 150 hektara, nastala eksploatacijom šljunka u industrijske svrhe sa dna Panonskog basena.

Predstavljaju najveće prirodno bogatstvo Bele Crkve sa stanovišta razvoja turizma. Jezera se snabdevaju vodom iz arteških bunara i podzemnih izvora. Voda iz jezera služi za snabdevanje vodom i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Sačinjavaju ih 7 većih jezera i više manjih. Tu je Glavno ili Gradsko jezero, najbliže gradu. Ono je prvo nastalo, a na njegovim obalama postoje vikend i kamp-naselja, restorani i skakaonice. Vračevgajsko jezero ima uređeno kamp-naselje, koje može da primi oko 200 turista.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim toga, tu su Šaransko jezero, Šljunkara, Novo jezero i Malo jezero, čiji je turistički potencijal još uvek nedovoljno razvijen. Odlikuju se netaknutom pirodom, ali nisu prilagođena za kupanje.

Jezera su izuzetno bogata ribom: amur, smuđ, štuka, šaran, som, pa su pogodna za ribolov, za koji je nepohodna dozvola.

Od 1988. godine na Gradskom jezeru organizuje se manifestacija pod nazivom „Lov na soma kapitalca“, po sećanju na soma teškog 68 kilograma i dužine 2.5 metara, upecanog na ovom jezeru 1957. godine, u kome učestvuju ribolovci, a organizuje se i kulinarsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe, kao i kulturno-umetnički program u kome uživaju brojni posetioci.

RAJ SA SEDAM JEZERA Koji deo Srbije sa pravom nosi nadimak Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading