MANASTIR KOJI LEČI DUŠU I TELO Lekovita voda i neverovatna čuda privlače pravoslavne vernike u ovo malo srpsko selo da posete svetinju!

J. K.

12:12

Turizam 0

U selu Pirkovac, na 383 metara nadmorske visine, na granici planina Raila i Ljubovnik, nedaleko od Svrljiga nalazi se manastir svetog Arhangela Gavrila.

MANASTIR KOJI LEČI DUŠU I TELO Lekovita voda i neverovatna čuda privlače pravoslavne vernike u ovo malo srpsko selo da posete svetinju!
Printscreen

 

Po predanju manastir je podignut u doba Nemanjića, a podigli su ga braća Vuja i Gruja iz Rudnika kod Milanovca, na mestu gde su se susrela razdvojena braća.

Manastir se pominje u turskim popisima u XV i XVI veku i vezuje se za selo Rašinac, koje više ne postoji. Manastir je nekoliko puta stradao, a kao godine obnove pominju se 1518, 1857, 1863, 1890. i 1896. godina. U obnovi iz 1863. godine, porušen je zapadni zid hrama radi proširenja, a stari kameni ikonostas je zamenjen drvenim.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dejan (@dejanzarev)

 

Manastirski kompleks čine crkva, zvonik sa kulom, parohijski dom i ekonomske zgrade sa imanjem. Sa zapadne strane nalazi se velika školska zgrada iz 1883. godine, a sa severne strane kameni zid kao ostatak nekadašnjeg trema.

Arhitektonsko rešenje Crkve je u osnovi trolist sa istočnom oltarskom apsidom i dvema užim bočnim apsidama. Prostor Crkve čine pet pravougaonih traveja, od kojih tri istočna traveja pripadaju prvobitnoj staroj Crkvi. Iznad njih se podiže osmostrana kupola.

 

 

Iz vremena nastanka Crkve verovatno potiču i dva profilisana i ukrašena svećnjaka visine 1,37 metara ispred ikonostasa. Ikonostas je iz 1896. godine, a rad je umetnika Lazara Krdžalića iz Beograda. Sadašnji živopis na zidovima rađen je u seko tehnici i potiče iz 1941. godine. Ispod njega naziru se starije freske. Manastir je dugo bio napušten, a ponovo je oživeo 2002. godine. U novije vreme ponovo je obnovljen.

 Manastir svetog Arhangela Gavrila na mapi:

 

 

Komentari(0)

Loading