NAJLEPŠE SREDNJOVEKOVNO UTVRĐENJE U SRBIJI Prkos osmanskom zapovedniku doveo je do smrti devojke po kojoj tvrdjava nosi ime

J. K.

10:11

Turizam 0

Golubačka tvrđava izgrađena je na ulazu u klisuru Gvozdenih vrata, mesto gde se najširi tok Dunava uliva u prevoj Karpata.

NAJLEPŠE SREDNJOVEKOVNO UTVRĐENJE U SRBIJI Prkos osmanskom zapovedniku doveo je do smrti devojke po kojoj tvrdjava nosi ime
Shutterstock

 

Tvrđava je predstavljala važno vojno pogranično uporište, izgrađeno namerno kao odgovor na vojni i strateški značaj područja. Položaj tvrđave omogućavao je laku kontrolu nad svim putevima i plovnim putevima koji povezuju istok i zapad, dok su strme i nepristupačne litice Ridan na kojima je tvrđava izgrađena, kao i reka Dunav, pružale prirodnu zaštitu. Takav položaj doveo je pogranične sile – Mađarsku i Srbiju, a kasnije i Osmansko carstvo, do borbe tokom 14. i 15. veka kako bi osvojile tvrđavu Golubac, čime su stekle kontrolu i dominaciju nad državnom granicom.

U istorijskim izvorima Golubačka tvrđava se prvi put pominje 1335. godine kao utvrđenje u kojem se nalazila mađarska vojna posada. Iako je podignut i pre te godine, njegovi originalni graditelji i tačan datum izgradnje ostaju nepoznati. Na srednjovekovnim kartama ime se pojavljuje na raznim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tavbenstein, Peristerin, Giverdzinlik … svaki sa rečju golub (golub) na stabljici.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Objašnjenje misterije imena nalazi se u srednjovekovnim legendama, među kojima je najpoznatija priča o osmanskom komandantu grada koji se zaljubio u prelepu lokalnu devojku po imenu Golubana. Pošto je odbila da uđe u njegov harem, Golubana je bila surovo kažnjena – bila je okovana za stenu da se pokaje. Njen prkos osmanskom zapovedniku doveo je do njene smrti. U njeno sećanje tvrđava je dobila ime Golubac, dok je stena, koja do danas strši iz Dunava, dobila ime „Baba-kaj“ (turska reč  „pokajanje“).

Tridesetih godina prošlog veka izgradnjom regionalnog puta koji je prolazio kroz Tvrđavu naneta su oštećenja na obe kapije utvrđenja. Tek sedamdesetih godina prošlog veka istraživači u zemlji usredsredili su svoje interesovanje na tvrđavu, potaknutu izgradnjom hidroelektrane „Đerdap I“. Istraživanja su vršena u više navrata, dok je konzervaciju i restauraciju nadgledao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, Golubačka tvrđava takođe pripada rezervatu prirode Golubac, području koje okružuje ulaz u klisuru Gvozdenih vrata, koja istovremeno predstavlja i ulaznu tačku u Nacionalni park Đerdap. Republika Srbija je 2011. godine proglasila Turističko područje „Golubačke tvrđave“, za koje je obezbeđena infrastruktura i sama tvrđava rekonstruisana kroz projekat „Rekonstrukcija Golubačke tvrđave“, finansiran iz IPA fondova za 2011. i 2016. godinu.

Golubačka tvrđava na mapi:

 

 

 

 
 
 
 

Komentari(0)

Loading