ZABORAVLJENI GRAD KNEZA LAZARA Jedno od bolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji koje krije mnoge tajne

J. K.

14:14

Turizam 0

Ovaj "tvrdi grad" na 920 metara nadmorske visine bio je najviši u Srbiji i kontrolisao je put između župa Toplice i Rasa, kao i rudnike u klisuri Rasine.

ZABORAVLJENI GRAD KNEZA LAZARA Jedno od bolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji koje krije mnoge tajne
Shutterstock

 

Uzvišenje na kome je sagrađen Koznik sa tri strane je okruženo oštrim stenama što ga čini izuzetno nepristupačnim. Samo utvrđenje je nepravilnog oblika i prati konfiguraciju terena, a čini ga osam četvorostranih kvadratnih kula koje su razmeštene na približno istom rastojanju.

Tragovi građenja u Moravskom stilu govore da je Koznik najverovatnije sagrađen u vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića (1371-1389). Prvi put se u izvorima pojavljuje 8. avgusta 1381. godine u Lazarevoj povelji manastiru Lavra svetog Atanasija na Svetoj Gori, koja je doneta u plemenitom gradu Kozniku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ZABORAVLJENI GRAD KNEZA LAZARA Jedno od bolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji koje krije mnoge tajne Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Cela oblast oko grada se naziva Rasina zbog čega se Koznik povezuje sa Radičem Postupovićem kome je na Rasini despot Stefan 1405. godine izdao dve povelje. U narodnoj epskoj poeziji Postupović je nazivan i Rade Oblačić ili pak Rajko od Rasine, zbog čega se i ova dva imena vezuju za Koznik.

Najezdom Osmanlija Koznik prelazi u njihov posed, da bi 1444. godine bio vraćen despotu Đurđu Brankoviću na osnovu Segedinskog mira kojim je obnovljena Srpska despotovina. Ipak, samo deceniju kasnije Turci trajno zauzimaju Koznik, obnavljaju ga i dodatno utvrđuju kao značajno strateško utvrđenje.

 

 

Nakon velike austrougarske ofanzive na Balkan 1689. godine srpski ustanici zauzimaju tvrđavu, ali propast ofanzive i Velika seoba Srba ostavljaju Koznik i brojna druga utvrđenja napuštenim i prepuštenim zubu vremena.

Sedamdesetih godina XX veka započinju arheološka istraživanja u okviru kojih je ceo kompleks očišćen od vegetacije, dok su određeni delovi bedema i kula konzervirani i delimično obnovljeni. Radovi su više puta pokretani i obustavljani, a tokom jednog perioda rada na istraživanju tvđave otkrvena je cisterna prečnika 5 metara u čijem sklopu su bila 4 bunara, a sve sa ciljem prikupljanja atmosferskih voda.

Prilikom ovog otkrića u cisterni je pronađena bistra voda, što nam govori da je i posle više vekova sistem sakupljanja i skladištenja vode i dalje funkcionisao.

Koznik je jedno od bolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji koje govori o viteškoj prošlosti naše zemlje. Blizina Vrnjačke Banje i dobra putna infrastruktura omogućiće Vam da lako pronađete ovo mesto koje oživljava davno zaboravljeno vreme.

Tvrđava Koznik na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading