NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU JE U ZEMUNU Da li Bežanijska opet treba da bude pešačka zona?

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Bežanijska ulica 1990. godine, pešaška zona

NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU JE U ZEMUNU Da li Bežanijska opet treba da bude pešačka zona?
Printscreen/Facebook

Bežanijska ulica je jedna od najstarijih ulica u Zemunu. Trasirana je još za vreme antičkog Taurunuma, a današnji izgled ulice potiče iz 18. veka. Ime Bežanijska nosi od 1793. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sem Zeljković (@semzeljkovic)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Oduvek je važila za jednu od glavnih gradskih saobraćajnica. Završavala se Bežanijskom kapijom, jednom od glavnih u nekadašnjim bedemima grada. Kada su utvrde srušene, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, na nju je nastavljena Ulica Tošin bunar.

Među mnogim vrednim zdanjima u ovoj ulici, među najstarijim sačuvanim je Ičkova kuća. Uz nju se još izdvajaju i Kuća apotekara Štrajma, Harastijeva kuća iz 1904, kuća doktora Šena iz 1927. godine i zgrada Srpskog doma iz 1909. godine.

Između dva rata Bežanijska ulica je bila važno trgovačko središte sa mnoštvom zanatlijskih radnji. Ovde je otvorena prva robna kuća u gradu. Posebnu draž ulici su davale brojne, nadaleko poznate kafane i restorani. Od svih je najčuvenija Zlatna kruna, restoran sa lepom baštom, sopstvenom kuglanom i izvanrednom narodnom kuhinjom.

Današnji arhitektonski izgled Bežanajske ulice neznatno je izmenjen u odnosu na predratni period. To je i dalje važna saobraćajnica, koja je zadržala i privredni značaj. I danas je u njoj dosta zanatlijskih i trgovačkih radnji.

Br. 16


Kuća apotekara Štrajma nalazi se na uglu Bežanijske i Svetosavske ulice. Sagrađena je 1906. godine. Projektovao ju je arhitekta Franjo Jenč. Sve do 1944. godine kada je pobegao iz Zemuna, u ovoj kući je živeo njen vlasnik Hinko Štrajm, apotekar nemačkog porekla. Zgrada je projektovana u stilu secesije. Ugaoni deo fasade istaknut je ulaznim portalom, erkerom i kubetom na spratu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @travelinoo

Br. 18


Ičkova kuća nalazi se na uglu Bežanijske i Svetosavske ulice. Jednospratnica, podignuta je 1793. godine u vreme prelaza baroka u klasicizam. Nekada je imala gostionicu sa prenoćištem za ljude, konje i zaprege. U njoj 1802−03. je boravio čuveni trgovac i diplomata Petar Ičko, koji je posle uvođenja dahijske uprave prebegao u austrijski pogranični Zemun. Od 1802. godine je jedna od značajnih ličnosti u pripremanju Prvog srpskog ustanka 1804, i srpski diplomatski predstavnik u pregovorima o miru s Portom 1806. godine (Ičkov mir). Početkom XIX veka u prizemlju se nalazila kafana „Kod kraljevića Marka". Zgrada je obnovljena 1991. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aco Milakovic (@aca.faca21)

Izvor: zemunske vesti, vikipedija

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading