PRVA BITKA DRAŽE I TITA, U GUČEVU Mesto u kom je vazduh jedan od najčistijih na našim prostorima (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Dragoljub Mihailović i Josip Broz Tito su bili veoma mladi te 1914. godine , ali su i tad bili na drugom stranama

PRVA BITKA DRAŽE I TITA, U GUČEVU  Mesto u kom je vazduh jedan od najčistijih na našim prostorima (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Bitka na Gučevu 


Izukrštane pruge rovova, zemunica i kratera iz Prvog svetskog rata protežu se i posle toliko godina duž grebena podrinjskih planina Gučeva, Boranje i Jagodnje, prirodnog grudobrana zapadne Srbije. Na tim visovima, od Gučeva do Mačkovog kamena, 8. septembra 1914. godine počela je jedna od najstrašnijih bitaka Velikog rata.

Braneći vis kotu 708 tokom 55 dana krvavih borbi žrtvovale su se hiljade srpskih vojnika. Na 16 km od Loznice, iznad banje Koviljače, na planini Gučevo vođena je Gučevska bitka (poznata i kao bitka na Drini).

Austrougarska vojska sa komandantom Oskarom Poćorekom je po svaku cenu htela da osvoji ovaj vrh kako bi imala odatle otvoren prolaz ka Jadru i Valjevu. Na njega je usmerio 125.000 ljudi, 165 topova i 92 mitraljeza. Kapiju Srbije branilo je 60.000 srpskih vojnika sa 88 topova, gotovo bez municije, i 43 mitraljeza. Ujedno Gučevska bitka je i prva rovovska bitka u Velikom ratu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Spomenik na Gučevu :

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Danas se nalazi spomen-kosturnica visoka 15 metara , koja podseća na požrtvovanost i hrabrost sprske vojske.

 

 


A kakve veze sa ovom bitkom imaju Draža i Tito ?

 

Dragoljub Mihailović i Josip Broz Tito su bili veoma mladi te 1914. godine , ali su i tad bili na drugom stranama . Na Gučevu je bio prvi susret 21-ogodišnjeg vodnika 3. čete 1. bataljona III prekobrojnog puka prvog poziva Drinske divizije, u sastavu srpske Treće armije - Dragoljuba Mihailovića i 22-ogodišnjeg izviđačkog vodnika 25. hrvatskog domobranskog puka, u sastavu 42. domobranske pješačke „vražje“ divizije - Josipa Broza Tita .

Verovatno da je zbog ovog podatka jedna od najznačajnijih bitaka srpskog naroda slabo pominjana u udžbenicima i skoro zaboravljena.

Izvor: instagram

 

Komentari(0)

Loading