BRANKO RADIČEVIĆ Potajno voleo ćerku jednog srpskog velikana evo i kog

Lepote Srbije

22:00

Turizam 0

U dvorištu jedne od najlepših obrazovnih ustanova na Balkanu, Karlovačke gimnazije, nalazi se spomenik Branku Radičeviću.

BRANKO RADIČEVIĆ Potajno voleo ćerku jednog srpskog velikana evo i kog
Shutterstock

Putanja Brankovog života, na prvi pogled, nimalo ne odudara od života svih ostalih ljudi. Normalnost, jednostavna životna istorija, ipak krije neku sudbinsku začkoljicu. Jedna manje poznata stvar tiče se Brankovog imena, koje je umetničko, a ono pravo ime, koje dobija po rođenju, bilo je Aleksije. Brankov život ima dva mesta boravka, u Karlovcima i u Beču. Dve putanje i samo jedan kraj.


Postao je školarac pre vremena, koji rano ostaje bez majke, završio je Karlovačku gimnaziju i po završetku oprostio se sa ovim romantičnim gradićem koji ga je definisao i tu su koreni pesme “Đački rastanak”. Mladića, po imenu Branko Radičević dočekao je Beč, u kome upisuje pravo, koje je uspeo da privede kraju, ali ga nikada nije završio.
 

Odrastanje ostaje u Karlovcima, a Brankov život u Beču, u kome je vojevao životne bitke, učio, pobratimio se i potajno voleo ćerku jednog srpskog velikana. Iz prikrajka svoje oči veoma često ‘trovao’ je njenom lepotom, zvala se Mina i bila je sedmo dete Vuka Stefanovića-Karadžića. Važila je za pravu zavodnicu, sa mnogo udvarača, izuzetno talentovana za muziku, slikarstvo i književnost, bila je okružena pažnjom i težnjom da se što kvalitetnije obrazuje. Mina je bila njegova druga polovina sa kojom ga život nikada nije spojio. Malo pesnika postane poznato još za života, a ovaj šarmantni čovek sa dušom dečaka je to uspeo. Preminuo je sa 29 godina, a oni koji su ga videli na samrti kunu se da se na licu videlo da je ostao željan života, kao da nije rekao sve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvor. Niste znali

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading