PRELEPO ZAPLANJE Zapostavljena kotlina sa velikim turističkim potencijalom

M. M.

15:00

Turizam 0

Zaplanjska kotlina tektonska je potolina u Južnoj i istočnoj Srbiji, spuštena između krečnjaka Suve planine i permskih crvenih peščara i gnajiseva Babičke gore.

PRELEPO ZAPLANJE Zapostavljena kotlina sa velikim turističkim potencijalom
Printscreen

Prema narodnom predanju Zaplanjaca, koji naseljavaju ovu kotlinu Zaplanje je dobilo ime po položaju ove oblasti. „Zapravo, Zaplanjci su „planinci“, a pošto su „iza“ (ili „za“) planina, to su „za-planinci“, odnosno Zaplanjci, te otuda i naziv celog kraja pa i kotline - Zaplanje (Zaplanjska kotlina)”.

Pruža se paralelno sa zapadnim grebenom Suve planine od severozapada ka jugoistoku. S jedne strane je oivičena sa istoka obroncima Suve planine, sa severa obroncima Seličevice, sa juga obroncima Kruševice i sa zapada obroncima Babičke gore. Značajan element tektonskog reljefa Zaplanjske kotline su planine, koje zahvataju veliko prostranstvo. Planinski venci okružuju kotlinu i čine je morfološki raznolikim.

Turizam u Zaplanju je nepravedno zapostavljen iako postoje velike mogućnosti. Zvanično turizmom se bave:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Turizmom se bavi veliki broj domaćinstava u okviru "Seoskog turizma" u naseljima : Gadžin Han, Donji Dušnik, Semče, Grkinja, Gornje Vlase i Gornji Barbeš.

Za planinare je uvek aktuelan uspon na Trem ali tu su i planine Kruševica i Babička Gora i nepravedno zapostavljene "Tri sestre" ili "Tri kamena" pored Ostatovice.

PRELEPO ZAPLANJE Zapostavljena kotlina sa velikim turističkim potencijalom Printscreen
 

 

Za turiste su veoma interesantni stari manastiri i crkve od kojih su neke nedavno obnovljene:

  • Crkvu Svetog Nikole u Donjem Dragovlju, izgrađena je 1536. godine (značajna zato što je u njoj pronađen redak zapis koji skreće posebnu pažnju: vertikalni redovi ispisani su na staroslovenskom jeziku).32
  • Manastir Prečista nalazio se kod sela Dušnika. U Turskom popisu iz 1564. godine zaveden je kao manastir bez kaluđera.
  • Manastir Sveti Todor, koji se nalazio između sela Donjeg Dragovlja, Dušnika i Miljkovca.
  • Manastir Sveti Jovan, nalazi se u selu Krastavču. Pominje se u Turskom popisu iz 1498. kao „pust“ manastir i više se u popisima ne pominje.
  • Manastir Zavidince ili "Manastir Svetog Đorđa " u Zavidnicu. Prema nekim podacima podignut 1367. godine.
  • Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji - sazidan je 1692. godine. Hramu je 1878. godine, nakon oslobođenja od Turaka dograđen Trem. Stavljena je 1996. godine pod zaštitom države.
  • Crkva Svete Trojice u selu Ćelije, pronađena 1963, u novije vreme je adaptirana i prilagođena kao manastir.
  • Crkva Svetog Velikomučenika Georgija u Gornjem Barbešu - izgrađena 1876. Na mestu ove crkve pre njenog zidanja bila je mala crkvica. Sadašnja crkva ozidana je oko te male, a da ona nije rušena. Posle zidanja velike, mala je srušena
  • Hram Svetog Nikolaja u Velikom Bonjincu, na osnovu zapisa na kamenoj ploči koja se nalazi sa južne strane Crkve a i na osnovu arhiva Srpske pravoslavne crkve Crkva je podignuta 1866. godine a 1890. je osvećena. Crkva je imala dograđen trem sa zapadne strane. Danas je taj trem porušen i u toku je izgradnja novog trema. U toku drugog svetskog rata Bugari su spalili svu arhivu.
  • Crkva Svetog Nikole u Gornjem Dušniku izgrađena je 1845. godine, dobrovoljnim prilozima stanovnika Gornjeg Dušnika, Sopotnice, Donjeg Dušnika, Kaletinca, Gare i Ovsinjinca, a na inicijativu Nikole Srndaca iz Gornjeg Dušnika i uz dozvolu tadašnjih turskih vlasti. Živopis je započeo ubrzo nakon završetka izgradnje crkve. Crkvu je 1850. godine osvetio episkop Joanićije. Ikonostas je podignut 1871. godine, a natpis na crkvi postavljen je 1905. godine. Crkva je nekoliko puta pljačkana, ukradeno je desetak vrednih ikona.
  • Stara crkva Svetog Vaznesenja u Velikom Krčimiru
  • Crkva Svetog Ilije u Jagličju
  • Crkva Uspenja Svete Bogorodice u Grkinji
  • Crkva Svetog Arhangela Mihajla u Ćeliji
  • Crkva Svetog Jovana u Ćeliji
  • Crkva Svete Petke u Marinoj Kutini
  • Crkva Svetog Luke u Donjem Dragovlju
  • Crkvi Svete Trojice u Velikom Vrtopu

 

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading