PET NAJVEĆIH MISTERIJA SRBIJE Da li ste znali da se na ovom mestu u Beogradu nekada nalazio čuveni srednjovekovni grad?

J. K.

16:00

Turizam 0

Da li ste znali da su se na Avali, na mestu gde se danas nalazi spomenik Neznanom junaku, nalazili ostaci srednjovekovnog grada Žrnov? Možda vam je druga sezona popularne serije “Senke nad Balkanom“ po prvi put otkrila gde se nalazi Žrnov.

PET NAJVEĆIH MISTERIJA SRBIJE Da li ste znali da se na ovom mestu u Beogradu nekada nalazio čuveni srednjovekovni grad?
Shutterstock

 

Žrnovo, Avala

Priča o Žrnovu kreće još iz vremena kada su ove prostore naseljavali Kelti. Upravo su Kelti na ovom mestu na Avali sagradili prvo naselje. Nakon Kelta, Rimljani tu podižu strateški važno utvrđenje koje je trebalo da kontroliše prilaze rudnicima na Avali.

Kasnije, tokom srednjeg veka, Srbi podižu pravi srednjovekovni grad koji nazivaju Žrnov. Kada su Turci zauzeli Beograd, Žrnov je izgubio svoj strateški značaj,  a pretpostavlja se da je u 18. veku napušten.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

PET NAJVEĆIH MISTERIJA SRBIJE Da li ste znali da se na ovom mestu u Beogradu nekada nalazio čuveni srednjovekovni grad? Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Ipak, Žrnov je tokom vekova dosta sačuvan sve do 1934. godine kada je dinamitom potpuno uništen. Najveća misterija i jeste odgovor na pitanje zašto je srušen Žrnov. Kralj Aleksandar I Karađorđević je 1934. godine naredio da se Žrnov sravni sa zemljom i uklone svi ostaci. Na tom mestu, na najvišem vrhu Avale je trebao biti podignut Spomenik neznanom junaku po nacrtu Ivana Meštrovića.

Koje tajne je krio Žrnov? Zašto se nije moglo naći drugo mesto za neosporno velelepni Meštrovićev rad? Da li je prokletstvo Žrnova stiglo kralja Aleksandra u Marseju? Da li se ispod Avale i dalje nalaze tajni prolazi nastali mnogo vekova ranije? To su samo neka od pitanja i misterija vezana za Žrnov. Ukoliko znate odgovor na neko od ovih pitanja, podelite to sa nama u komentaru.

 

Misterije Rtnja

Skoro savršen oblik piramide, neobična energetska polja, sličnosti sa majanskim i egipatskim piramidama, brojni podzemni tuneli…samo su neki od razloga zbog kojih se ispredaju manje ili više verovatne priče o poreklu ove planine. Veruje se da energija i magnetna polja deluju isceljiteljski.

Mnogi veruju da geometrijski pravilni oblici nisu slučajnost, te da su ovu piramidu napravili vanzemaljci. Neki domaći ( i svetski ) teoretičari zavera veruju da je Rtanj jedna od baza vanzemaljaca na Zemlji. Postoje priče da je čak i čuveni Artur Klark, pisac naučne fantastike, smatrao da se u planini krije piramida, koja je delo vanzemaljske civilizacije. Zato i ne čudi što je 2012. godine, kada je bio najavljen “smak sveta“, veliki broj stranaca pohrlio ka Rtnju, verujući da će se tako možda spasiti od apokalipse.

PET NAJVEĆIH MISTERIJA SRBIJE Da li ste znali da se na ovom mestu u Beogradu nekada nalazio čuveni srednjovekovni grad? Shutterstock
 

 

Ako vam priča o Rtnju i vanzemaljcima deluje neverovatno, tu su i neke verovatnije misterije poput one o blagu bogate jevrejske porodice Minh. Na najvišem vrhu Rtnja- Šiljku se nalaze ruševine nekadašnje crkve – kapele Svetog Đorđa. Nju je sagradila Greta Minh 1934. godine u čast pokojnog muža Juliusa Minha, tadašnjeg industrijalca i vlasnika rudnika uglja u podnožju Rtnja. Materijal za izgradnju crkve dopreman je do vrha na magarcima, a u igradnji u učestvovalo oko 1000 radnika. Međutim, crkva je minirana i rušena u više navrata, jer je postoji verovanje da je ispod zakopano blago.

 

Rimski bunar i lagumi ispod Beograda

O podzemnom gradu ispod Beograda postoji mnogo teorija i legendi, a jedna od najpopularnijih je ona o Rimskom bunaru.

Rimski bunar se nalazi na Kalemegdanu u blizini Pobednika. Nemojte da vas njegov naziv zavara, jer Rimski bunar nisu izgradili Rimljani već Austrijanci i to u periodu 1717. od 1731. godine.  Ipak, na tom prostoru su nekada bile smeštene rimske legije i vrlo je moguće da su oni gradili nešto slično današnjem bunaru. Rimski bunar nije čak ni klasičan bunar, već je bliže cisterni. Danas je on velikim delom uređen turistički lokalitet, a možete se spustiti niz 200 stepenica i doći do bunara. Sam bunar je dubine 51 m i dno se nalazi ispod nivoa Save.

Brojne legende se vežu za Rimski bunar. Postoji legenda da je rimski bunar “pupak sveta“ kroz koji je mitski junak Orfej silazio u Had.

Postoje i legende da se na dnu bunara nalazi i veliko blago, a oni koji su hteli da ga pronađu nikad se nisu vratili. Postoji i zabležena priča o dva nemačka ronioca koja su tokom Drugog svetskog rata pokušali da pronađu skriveno blago. Oni se nikada nisu vratili i niihova tela nikad nisu pronađena.

Misteriozne i zlokobne priče pominju brojna mučenja i smrti koje su se desile u Rimskom bunaru. Te strašne priče navele su i samog Alfreda Hičkoka da prilikom posete Beogradu poseti i Rimski bunar, koji mu je kasnije bio inspiracija.

Tu je i legenda da postoji tunel od Rimskog bunara pa sve do Zemuna i kule Gardoš koji ide ispod Save. Arheolozi to nisu nikad dokazali, ali verovanje i dalje živi.

 

Lagumi ispod Tašmajdana

Pored laguma ispod Kalemegdana, postoje priče o tunelima i pećinama i u drugim delovima Beograda. Ono što svakako nije misterija je da je ispod Tašmajdana pećina starosti 8 miliona godina. Nije do kraja istražena i dostupna, mada je još od doba Turaka pa sve do Drugog svetskog rata služila kao sklonište i neka vrsta magacina. Tokom Drugog svetskog rata, Nemci su u lagumima Tašmajdana sagradili pravi podzemni grad u koji je moglo biti smešteno oko hiljadu ljudi.

Postoje priče da su lagumi ispod Beograda dugi više desetina kilometara i da povezuju različite delove grade, ali šta se u njima sve krije, ostaje misterija.

 

Selo Zarožje i vampiri

Sigurno ste čuli da je vampir jedina srpska reč koja je postala internacionalna. Da li to znači da smo mi imali prvog vampira? Srpska narodna verovanja pominju brojna mitska stvorenja, a vampiri su jedni od strašnijih.

“Najpoznatiji“ srpski vampir je Sava Savanović koji je ziveo u selu Zarožje kod Bajine Bašte. Veruje se da je nekada živeo u mlinu na reci Rogačici i da je ubijao i pio krv onima koji su u mlin dolazili. Priča o vampiru se proširila nakon pripovetke Milovana Glišića “Nakon devedeset godina“. Da li je Savu izmislio Milovan Glišić ili je Sava bio inspiracija piscu, ostaje pitanje. Sava Savanović je bio inspiracija i za jedan od najpoznatijih horor filmova sa ovih prostora- film “Leptirica.“

Sava Savanović je postao deo folklora, a meštani Zarožja koji uz sebe uvek imaju beli luk, i dalje veruju da je Sava tu negde. Da li iz straha ili iz želje da postanu turistička atrakcija, meštani ovog sela su rešili da obnove vodenicu u kojoj je živeo (i ubijao) čuveni vampir.

 

Vršački krugovi

U njivama u blizini sela Vatin, u opštini Vršac, primećeni su ogromni koncentrični krugovi. Iako tu postoje jako dugo, sa nivoa zemlje se ne primećuju. Međutim, snimci iz vazduha pokazuju savršene krugove.

Mnogi su ovu misteriju povezali sa vanzemaljskim civilizacijama, a snimci zabeleženi dronom podsećaju na scene iz naučno-fantastičnih filmova. Ipak, verovatnije je da ih je sagradila ljudska ruka. Smatra se da su nastali još u praistoriji, mada se tačan vremenski period ne može odrediti. Jedna od teorija je da su, slično Stounhendžu, služili kao neka vrsta kalendara i svetilišta.

PET NAJVEĆIH MISTERIJA SRBIJE Da li ste znali da se na ovom mestu u Beogradu nekada nalazio čuveni srednjovekovni grad? Shutterstock
 

 

Pretpostavlja se da su prastanovnici ovih prostora iz središta krugova posmatrali izlazak sunca u odnosu na Vršačke planine. Velika arheološka ispitivanja tek predstoje i nadamo se da će ona rešiti ovu mističnu pojavu.

 

 

Komentari(0)

Loading