VALJEVSKE PLANINE ZA PONOS Beg u netaknutu prirodu i mir (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:30

Turizam 0

Valjevo su okupirale planine, idealne da na njih pobegnete makar na jednodnevni izlet. Ko voli šetnje kroz šume uz poneki potočić, a u ormanu nema profesionalnu planinarsku opremu, treba da odabere jednu od valjevskih planina i posveti joj vikend.

VALJEVSKE PLANINE ZA PONOS Beg u netaknutu prirodu i mir (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Osim gustih šuma, rečica i livada sa lekovitim biljem ove planine će vas okupirati i na razne druge načine. Dok budete udisali najzdraviji vazduh koji se u Srbiji može naći, moći ćete da vidite neke od najstarijih seoskih kuća i obiđete manastir iz XIII veka koji nikada nije rušen. Predstavljamo vam valjevske planine na koje možete da pobegnete i odmorite dušu.

Jablanik

Ko voli šetnju uz žubor planinskog potočića nezahtevnim stazama u potrazim za bogatim pogledom na okolne planine taj treba da se zaputi na Jablanik. Ova planina ima sve što je jednom planinaru – rekreativcu potrebno da bi uživao.

Do Jablanika dovešće vas odlične saobraćajne veze iz pravca Valjeva i onda vaša šetnja za odmor može da počne. Iskusni planinari preporučuju da upoznavanje ovog valjevskog aduta otpočnete od manastira Pustinja. Taj verski spomenik uspeo je da preživi različite osvajače koje je dinamična istorija donela na ove prostore i sačuva svoj izgled iz doba kad je nastao. Izvori govore da je manastir Pustinja sagrađen u XIII veku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ova planina je „živa“ odnosno još uvek je naseljena i čine je ljudi koji se bave poljoprivredom i voćarstvom i ako se u letnjim mesecima zaputite u šetnju Jablanikom, neka vas ne iznenadi starac koji kosi na preko 30 stepeni. To je ovde uobičajna slika. Šetnja Jablanikom upoznaće vas i sa najstarijim kućama u Srbiji.

One se nalaze u selu Bebića Luke i zajedno sa prirodom Jablanika vratiće vas u neko drugo vreme barem na trenutak. Planina je prošarana rekom Jablanicom čiji se izvor nalazi u blizini manastira Pustinja. Ovaj izvor, kako kažu meštani, ne presušuje ni kad su najveće vrućine, a mnogi posetioci dolaze tu upravo zbog te vode.

Najviši vrh planine je Jablanik na 1.274 metra nadmorske visine, a na putu do te tačke pratiće vas stabla bukve neka visoka i do 30 metara. Ispod tog najvišeg vrha sačuvani su rovovi iz Prvog svetskog rata, a nešto niže u blizini vode i po koja stočarska koliba.

Šetnja do vrha Jablanika jer vredna je se odatle pruža divan pogled na ostale Valjevske planine, kao i na dolinu Kolubare i predeo prema gradu Valjevu. Jablanik je veoma pogodan za šetnje i tokom cele godine mogu se sresti brojni ljubitelji valjevskih planina.

VALJEVSKE PLANINE ZA PONOS Beg u netaknutu prirodu i mir (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

 

Medvednik

Najdominantnija od svih valjevskih planina, Medvednik, jeste planina legendi, kupina, rečica i šumskih staza za zavisnike o šetnji kroz prirodu. Oko imena ove valjevske lepotice prepliće se više verzija. Prema jednoj planina sa valjevske strane izgleda kao da se medved opružio pa otud i ime. Druga kaže da je ovde jedno vreme bilo dosta medveda. Najsočnija od svih verzija tvrdi da na toj planini kajmak teče kao mleko te je tako zavrednela ime Medvednik. Impresivan reljef i oblik planine čini je markantnim okruženjem Valjeva. Onaj ko privučen tim prizorom krene na tu planinu neće se pokajati. Bogata je šumama koji osim što joj pružaju zdrav i čist vazduh obezbeđuju i obilje rečica i potoka.

Na Medvedniku je razuđe slivova reka Kolubare i Drine. Posebna atrakcija je rečica Zavošnica koja sa tri strane zavija oko planine vrši takozvanu „krađu“ vode iz jednog sliva u drugi, probijajući krečni greben Vojinova stena ili Platno, visoko 300m. Na Medvedniku se možete podiviti vodopadima, klisurama, usecima pošto je planina okićena mnogim prirodnim tvorevinama koje će vašu šetnju učiniti zanimljivijom. Na livadama možete uzbrati lekovito bilje ili jestive gljive. Tih gljiva je toliko da su zavrednele i manifestaciju koja se tu održava u njihovo ime. Šetnja ovom planinom takođe vas može odvesti do manastira Pustinja ili etno sela sa najstarijim kućama u Srbiji.

VALJEVSKE PLANINE ZA PONOS Beg u netaknutu prirodu i mir (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

 

Maljen

Maljen, planina poznata po svojim cvetnim livadama. Poznata je i po visoravni Divčibare koje je jedno od omiljenih odmarališta kod nas. Planina Maljen je prošarana mnogim izvorskim vodama. Avanturisti rado obilaze vodopad Skakalo, kao i Kraljev sto – vrh ove planine koji posebno zanimljiv iskusnim planinarima. Najpoznatiji deo ove planine je upravo Divčibare, visoravan koja je veoma poplularna među domaćim turistima. Divčibare je poznato kao vazdušna banja, ali i prelepo mesto za odmor za ljubitelje planinske prirode. Ovaj deo poznat je i po ski centrima, pa ne čudi što je naručito popularan tokom zimskih meseci.

VALJEVSKE PLANINE ZA PONOS Beg u netaknutu prirodu i mir (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

 

Izvor: gost.rs

 

Komentari(0)

Loading