NEDOVOLJNO ISTRAŽENA PLANINA Poslednjih godina sve posećenija! (VIDEO)

08:56

Turizam 0

Stara planina je najviša i najrasprostranjenija Karpatsko-balkanska planina. Na njenom prostoru nalaze se parkovi prirode, prirodni rezervati i zaštićena područja kao i bugarski nacionalni park Centralni Balkan. Zbog velikog broja planinarskih objekata, izletišta kao i zbog prisustva karakterističnog biljnog i životinjskog sveta, Stara planina privlači veliki broj turista.

NEDOVOLJNO ISTRAŽENA PLANINA Poslednjih godina sve posećenija! (VIDEO)
Shutterstock/stara planina

Stara, odnosno Balkan planina, deo je sistema Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, do Vrške čuke na zapadu. Ukupna dužina ovog sistema iznosi 530 kilometara. Izduženi lanac Stare planine proteže se na dužini od oko 150 km, i predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Bugarske.

Ova planina zahvata opštine Knjaževac, Zaječar, Dimitrovgrad i Pirot, što obuhvata površinu od 1 500 kvadratnih kilometara. U Bugarskoj, Stara planina se proteže sve do Crnog mora.

NEDOVOLJNO ISTRAŽENA PLANINA Poslednjih godina sve posećenija! (VIDEO) Shutterstock
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najviši vrh Stare planine je Botev u Bugarskoj, na visini od 2 736 metara. Najviši vrh u Srbiji je Midžor, koji dostiže visinu od 2 169 metara. Stara planina je od 1997 . godine zaštićena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno Prirodni Rezervat I kategorije.

Park prirode se prostire na površini od 142 000 hektara, a nominovan je za UNESCO – vu listu projekta Čovek i biosfera. Stara planina je jedno od najbogatijih biljnih područja Srbije. Na njoj raste oko 1 190 vrsta biljaka i 51 vrsta mahovine. Osnov bogate vegetacije Stare planine čine šume, žbunasta vegetacija, travnati pašnjaci i močvarno bilje. U okviru samog parka postoje brojni rezervati i spomenici prirode.

NEDOVOLJNO ISTRAŽENA PLANINA Poslednjih godina sve posećenija! (VIDEO) Shutterstock
 

 

 

Rezervat Draginište obuhvata deo zajednica smrčevih šuma, a zaštićen je još od 1981 . godine. Takođe, Golema reka obuhvata deo zajednica bukovih šuma. U šumama Stare planine živi veliki broj divljih životinja, a naročito se ističu vuk i mrki medved. Takođe, ovde borave srndaći, lisice, orlovi… Takođe, na planini živi čak 224 vrste ptica.

Komentari(0)

Loading