ŠEST VEKOVA POSTOJANJA MANASTIRA NA KOSOVU I METOHIJI Podignut na mestu na kojem se nalazila jedna šuplja bukva pustinjaka Svetog Joanikija

J. K.

20:12

Turizam 0

Srednjovekovni Manastir Devič na Kosovu i Metohiji do dolaska Misije Ujedinjenih nacija, slovio je za stecište ne samo pravoslavaca.

ŠEST VEKOVA POSTOJANJA MANASTIRA NA KOSOVU I METOHIJI Podignut na mestu na kojem se nalazila jedna šuplja bukva pustinjaka Svetog Joanikija
Printscreen

 

Manastir Devič koji se nalazi pod glavnim vencem istoimene planine u Srbiji, Metohiji – Kosovo i Metohija, sagrađen je oko 1434. godine i nalazi se u dreničkoj šumi, 5 km. južno od Srbice.

Manastir je podignut na mestu na kojem se do tog trenutka nalazila jedna šuplja bukva u koju se smestio pustinjak Joanikije, danas slavljen kao Sveti Joanikije Devički, čovek rodom iz Zete ili Dalmacije, koji je napustio svoj dom i povukao se u Crnu Reku, gde se tokom trinaestog stoleća podvizavao prepodobni Petar Koriški. Ali, kako je glas o njemu počeo da se širi narodom, i kako je narod počeo da nagrće da ga vidi, on je pobegao i sakrio se u gustu Devičku šumu. U pomenutu šuplju bukvu koja je postala njegov dom.ž

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Devička crkva živopisana je 1578. Te freske su kao i one kasnije naslikane, uništavane u više navrata. U crkvi je i ćivot sa moštima Svetog Joanikija, gde isceljenje traže ne samo verujući.

Godine 1915. prvi put su ga opljačkale austrougarske vojne snage posle odstupanja srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu.

Drugi put to se dogodilo 1941. godine kada je srušena i uništena isposnica Sv. Janićija Devičkog koja se nalazila na padini na severnoj strani manastira, kao i istočnik koji se nalazio u udolini niže manastira.

Manastir su tada opljačkali albanski fašisti. Do tih događaja manastir je u svojim riznicama imao veliku zbirku rukopisnih i štampanih knjiga iz XIX i XX veka. Krajem juna 1999. godine, nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije i dolaska francuskih snaga KFOR-a, manastir su spalili, opljačkali i potpuno uništili pripadnici OVK (UÇK).

Da li je manastir dobio ime po planini, ili je pak planina dobila ime po manastiru, ne znamo pouzdano. Znamo da postoji narodno predanje, da je Joanikije, inače čuven po sposobnosti da leči, iscelio poludelu ćerku despota Đurađa, te da je ovaj u znak zahvalnosti digao tu zadužbinu. Ona je bila devica, te navodno otuda dolazi ime svetinje.

Manastir Devič na mapi:

Komentari(0)

Loading