MANJE POZNATA SRPSKA BANJA Lekovita voda sa vrujačkih izvora leči mnoga oboljenja

M. M.

13:30

Turizam 0

Smeštena je između Mionice i Ljiga, u dolini ispod reke Toplice i podno planine Suvobor

MANJE POZNATA SRPSKA BANJA Lekovita voda sa vrujačkih izvora leči mnoga oboljenja
Printscreen

Termalne vode u banji Vrujci su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27° C. Spadaju u grupu oligomineralnih voda. Lekovita voda koja izvire iz velike dubine kao i lekovito banjsko blato se koristi kao terapija prilikom lečenja raznih vrsta bolesti kao što su zapaljenski reumatizam, degenerativni reumatizam, malokrvnost, visok krvni pritisak, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, želudačna oboljenja, ginekološka oboljenja, bolesti očiju, bolesti lokomotornog aparata kao i raznih traumatskih stanja posle povreda. 

Tragovi materijalne kulture i narodnog predanja ukazuju da je prostor oko vrujačkih izvora od davnina bio naseljen. Iz tih vremena datira postojanje vrujačke divlje banje, koja je trajala sve do 1935. godine, kada se Banja pretvorila u narodno lečilište. Protočni Bazeni u Banji Vrujci su jednistveni u Srbiji, zbog vode koja se stalno menja.

 

Ovde se organizuje manifestacija Vrujački izvori. Ovde se nalaze dečji obrazovni centar Čarobno selo, Opštinsko narodno kupatilo „Vojvoda Mišić” i Crkva Svete Marine u Banji Vrujci.

MANJE POZNATA SRPSKA BANJA Lekovita voda sa vrujačkih izvora leči mnoga oboljenja Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading