SVETSKA BAŠTINA NA KOSOVU I METOHIJI Mesto gde se tradicija romanske arhitekture susreće sa umetničkim obrascima vizantijskog sveta

J. K.

15:01

Turizam 0

Kosovo i Metohija, kulturno-istorijski najznačajniji deo Srbije, predstavlja kolevku srpskog nacionalnog identitet i koren srpskog postojanja.

SVETSKA BAŠTINA NA KOSOVU I METOHIJI Mesto gde se tradicija romanske arhitekture susreće sa umetničkim obrascima vizantijskog sveta
Shutterstock

 

Vreme miruje u manastiru Visoki Dečani, smeštenom u podnožju Prokletija na zapadu Kosova i Metohije. Proglašen je Svetskom baštinom 2004. godine, UNESCO je naveo manastir iz 14. veka kao nezamenljivo blago, mesto gde se „tradicija romanske arhitekture susreće sa umetničkim obrascima vizantijskog sveta“. Manastir Visoki Dečani predstavlja najveću i najbolje očuvanu srednjovekovnu crkvu na celom Balkanu ali i šire.

Osnivač manastira je Sv. Stefan Uroš Treći Dečanski, sin Sv. kralja Milutina i otac cara Dušana. Crkva ga slavi kao velikomučenika 11/24. novembra. Još kao desetogodišnji dečak bio je dat kao talac kod tatarskog kana Nogaja. U mladosti je, pod lažnom optužbom da hoće ocu da otme presto, oslepljen i poslat na zatočenje u Carigradski manastir Hrista Pantokratora. Molitven, krotak i milosrdan, tamo je zadobio naklonost i monaštva i vlastele, pa i samog vizantijskog cara Andronika Drugog.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle sedam godina, uz posredovanje srpskih i grčkih episkopa, otac se izmirio sa njim i dao mu na upravu Budimljansku oblast, a 1322. godine, nakon smrti Sv. Kralja Milutina, krunisan je sa imenom Uroš Treći. Pre krunisanja skinuo je zavoj sa očiju i svima objavio čudesno isceljenje koje mu je darovao Sv. Nikolaj Čudotvorac. Na freskama dečanskog hrama Sveti Nikolaj Čudotvorac je dobio veoma istaknuto mesto kao Stefanov iscelitelj i zastupnik pred Bogom. Posvećen mu je jedan od paraklisa dečanskog hrama.

Pun blagodarnosti Bogu za sva dobra koja mu je dao, naročito posle velike pobede nad Bugarima 1330. godine na Velbuždu, kralj Stefan Uroš Treći je iste godine izdao prvu osnivačku povelju manastira Dečani, uz saglasnost sabora i uz blagoslov srpskog arhiepiskopa, i u njoj zabeležio zemljišne posede i druge poklone manastiru.

Poslednjih godina, sudbinu Dečana zamračio je ciklus etničkog nasilja koji je zahvatio region od ranih 1990 -ih. Tokom borbi, dečanski monasi su, sledeći vekovnu tradiciju, sklonili izbeglice svih nacionalnosti. Ipak, simbolički značaj Dečana kao srpskog pravoslavnog spomenika kulture učinio je manastir ranjivim.

Odmah po dolasku snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju juna 1999. godine manastir je stavljen pod zaštitu italijanskih vojnika. Danas, pod italijanskom komandom, manastir obezbeđuju i vojnici austrijskog, slovenačkog i moldavskog KFOR-a. Inače, Dečani su poslednji manastir na KiM koji obezbeđuju međunarodne snage. Svi ostali manastiri, od 2013. godine, imaju zaštitu samo redovne kosovske policije.

Manastir Visoki Dečani na mapi: 

Komentari(0)

Loading