KOSMAJSKO SREDNJOVEKOVNO NASLEĐE 300 godina je bilo potrebno da se obnovi manastir koji su Turci sravnili sa zemljom

J. K.

14:22

Turizam 0

Podignut je po naredbi despota Stefana Lazarevića, a manastir su izgradili učenici Radeta neimara.

KOSMAJSKO SREDNJOVEKOVNO NASLEĐE 300 godina je bilo potrebno da se obnovi manastir koji su Turci sravnili sa zemljom
Shutterstock

 

Manastir Svetog Nikolaja Pavlovac nalazi se u kosmajskom selu Koraćici.

Dobio je ime po selu Pavlovci u čijem ataru se nalazio do 1690. godine kada su i selo i Manastir uništeni od strane Turske vojske. Pripada šumadijskoj eparhiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Podignut je po naredbi despota Stefana Lazarevića, a manastir su izgradili učenici Rada Borovića (Rada neimara) koji je bio despotov dvorski arhitekta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JeKa (@jelenakalaba)

U manastiru je srpski despot Stefan Visoki 21. novembra 1425. godine izdao „razrešnicu“ nekolicini dubrovačkih trgovaca, koji su bili njegovi carinici. Manastir je u ruševinama bio oko 280 godina. Obnovljen je u drugoj polovini 16. veka. Za vreme Turaka u drugoj polovini 16. veka u turskim popisima ubeležen je manastir Pavlovac pod Kosmajem, sa četiri monaha.

U Pavlovcu je patrijarh Arsenije Crnojević služio jednu od poslednjih liturgija pred prelazak sa narodom u Ugarsku 1690. godine. Međutim, bratstvo manastira nije moglo napustiti ovaj Božji dom pa su ih Turci sve ubili, a manastir spalili i razorili. Njihove mošti nalaze se u temelju crkve posebno obeleženi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sofija Belotic (@sofijali)

U 19. veku kod kosmajskog sela Koraćice nalazila se stara crkvina Pavlovac. Bili su to ostaci porušenog srpskog pravoslavnog manastira Pavlovca.

Manastir je obnovljen 1967. godine. Građen je od lomljenog kamena i živog kreča. Sistematska arheološka istraživanja izvršena su 1973-1974. godine. Manastirski kompleks sastoji se od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i verovatno letnjikovca despota Stefana Lazarevića, na severnoj strani od crkve.

Posle prenošenja srpske prestonice iz Kruševca u Beograd, 1405. godine, verovatno je prvo usledila obnova starijih crkvenih objekata. Pavlovac je novoizgrađeni manastir, a prvi put je zabeležen u povelji despota Stefana koja je pisana u „Pavlovce“. Povelja je datovana u novembar 1424. godine, a boravak despota je siguran znak da je manastir bio graditeljski završen do te godine. Ukoliko se uzme da je izgradnja ovakvog manastirskog kompleksa mogla da traje popriličan broj godina, vreme početka zidanja Pavlovca se može orijentaciono opredeliti u drugu deceniju 15. veka.

Manastir Pavlovac na mapi:

 

Komentari(0)

Loading