PRIRODNI FENOMEN KOJE POSTOJI VIŠE MILIONA GODINA Zemlja progutala neposlušnog popa i formirala čudno jezero

J. K.

18:01

Turizam 0

Smešteno na obroncima planine, u selu Semeteš, na oko 15 kilometara udaljenom od Raške, iza masiva planine Kopaonik jezero neobične lepote je skriveno od očiju turista.

PRIRODNI FENOMEN KOJE POSTOJI VIŠE MILIONA GODINA Zemlja progutala neposlušnog popa i formirala čudno jezero
shutterstock

 

Semeteško jezero leži na nadmorskoj visini od 900m, dok prečnik iznosi 60 metara. Pored geografskih odlika, ono što je zanimljiva činjenica o ovom jezeru je i to što su se na jezeru formirala mala ploveća ostrva koja posetioce ostavljaju bez daha.

Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju – Gornjeg (Dugačko) i Donjeg (Malo) jezera. Smešteno je na teritoriji opštine Raška tik uz opštinu Leposavić i ne pripada Nacinalnom parku Kopaonik. Od turističkog centra udaljeno je nekih pet kilometara i može se doći dobrim terenskim vozilom ali i obeleženom pešačkom trasom koja traje 8-10 sati i spada teže trase sa usponom od 850m.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Geolozi tvrde da Semeteško jezero Kopaonik krasi već više miliona godina. Stvoreno od lednika, jezero na našoj najpoznatijoj planini predstavlja čudo prirode.

 

Legenda o nastanku jezera govori o popu koji se oglušio o molbe meštana da ne obrađuje zemlju za vreme praznika u čast Svetog Ćirila. Kako nije hteo da usliši njihove molbe, popa je stigla kazna i progutala ga je zemlja. Na tom mestu, voda je izbila iz zemlje i tako je nastalo jezero.

Zbog velikog broja podzemnih izvora, na sredini jezera postoji levak zbog kog je nemoguće izmeriti tačnu dubinu. Prema još jednom predanju, iz dubina jezera noću izlazi aždaja koja urlicima plaši meštane i životinje. Drugi izvori, pak, navode mit o vilama zbog kojih se lokalno stanovništvo zaključava u svoje kuće pre nego što padne mrak.

Pored mitomanske istorije, postoji i tradicija koja se jednom godišnje organizuje na obali ovog jezera. Tako se na Svetog Iliju organizuje Sabor koji okuplja veći broj posetilaca. Bacanje kamena s ramena, vuča konopca, takmičenja u sviranju frule i harmonike, kao i izbor za lokalnu lepoticu, deo su sabornog folklora koji je zanimljiv posetiocima.

Semeteško jezero na mapi:

 

Komentari(0)

Loading