DRAGULJ ZAPADNE SRBIJE Nestvarna lepota planine Tare

Jelena Vamović

13:52

Turizam 0

DRAGULJ ZAPADNE SRBIJE Nestvarna lepota planine Tare
shutterstock

 

Majka priroda bila je jako darežljiva prema Zapadnoj Srbiji te ju je prekrila bujnim šumama, bujičnim izvorima i živopisnim planinama – jedno takvo mesto svakako je nacionalni park Tara. Kada jednom posetite Taru stalno ćete dolaziti iznova i iznova.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Planina Tara leži na nadmorskoj visini od oko 1.200 metara, i pokriva teritoriju od skoro 25.000 hektara, dok je najviši vrh Kozji rid (1.591 m).

shutterstock

 

Ovo je tipično šumsko područje koje je među najbogatijim ekosistemima u Evropi po raznolikosti vrsta. Od posebnog značaja je tzv. Pančić ili srpska omorika. To je endemska vrsta koja je opstala u kanjonima reke Drine i poznata je po tome što je preživela ledeno doba. Ovo je ujedno i područje sa najvećom populacijom mrkog medveda u Srbiji. Simbol faune beskičmenjaka Tare je endemski Pančićev skakavac koji se ne može naći nigde drugo.

shutterstock

 

Biser NP Tare svakako je jezero Zaovine, koje je smešteno u centralnom delu sela Zaovine po kome je i samo jezero dobilo ime. Leži na nadmorskoj visini od 892 metra, a voda se crpi iz jezera Perućac na Drini, 600 metara ispod. Brana je izgrađena na reci Beli Rzav i većina kuća je poplavljena ili premeštena. Jezero je danas duboko skoro 80 ​​metara. Njegova prelepa tamnoplava voda daje sjajne odraze, a kupači uvek hrle na jednu od plaža da se rashlade tokom vrelih letnjih dana.

shutterstock

 

Ali, ono što se smatra karakterističnim kada je u pitanju Tara je to što je planina donekle rastegnuta. Morate biti strpljivi kad god krenete na neku lokaciju  jer sigurno imate nekoliko desetina kilometara da pređete. Ali tada ćete osetiti koliko je Park zaista ogroman! I ne očekujte da ćete imati osećaj za smer ili da znate da li se vozite u krugu ili ne, jer ćete stalno biti okruženi istom, ogromnom šumom.

shutterstock

 

Najatraktivniji delovi Tare svakako su poznati vidikovci– Crnjevsko, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič, na kojma možete napraviti fantastične fotografije. Ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za lov i ribolov.

shutterstock

 

Komentari(0)

Loading