SKRIVENO BLAGO BEOGRADSKE TVRĐAVE Kalemegdan i spomenik Pobedniku

Jelena Vamović

09:49

Turizam 0

Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Beogradu, koja krije mnoge tajne.

SKRIVENO BLAGO BEOGRADSKE TVRĐAVE Kalemegdan i spomenik Pobedniku
pixabay

 

 

Oko 115 bitaka vodilo se oko impozantne, impresivne Beogradske tvrđave, koja je poznata i kao Kalemegdan. Tvr]ava je tokom vekova više od 40 puta uništavana. Utvrđenja su započela u keltsko doba, a Rimljani su ih proširili na poplavne ravnice tokom naseljavanja ‘Singidunuma’, rimskog imena za Beograda. Većina onoga što danas stoji rezultat je austrougarske i turske rekonstrukcije iz 18. veka. Krvava istorija tvrđave, uočljiva uprkos današnjim veselim kafićima i sajmovima, samo čini tvrđavu još fascinantnijom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

pixabay

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Beogradska tvrđava se sastoji od Gornjeg grada, Donjeg grada i Kalemegdanskog parka. Park Kalemegdan nastao je još u 19. veku, na platou ispred tvrđave, koji je vekovima krčen kako bi se omogućio nesmetan pogled na neprijatelja koji napreduje. Park je popularan zbog mnogih sjenovitih klupa, nasumičnih skulptura, umetničkog paviljona, zoološkog vrta, zabavnog parka, prodavaca suvenira. To je omiljeno prebivalište šahista, veverica i zaljubljenih parova.

unsplash

 

Većina očuvanih bedema i kapija tvrđave nalazi se u Gornjem gradu, kao i Vojni muzej, crkve Svete Petke i Ružice, Rimski bunar (intrigantna zgrada čije su jezive vode odnele mnoge živote) i simbol Beograda – Pobednik (Pobednik). Sa visoravni sa statuom Pobednika pruža se zadivljujući pogled na reke i neverovatni zalasci sunca. Donji grad na obali Dunava bio je glavno gradsko središte u srednjem veku. Bio je okružen zidinama i imao je luku. Danas je ostalo samo nekoliko zgrada: Kula Nebojša (Kula hrabrosti) iz 1460., Tursko kupatilo iz 18. veka (danas je u njoj planetarijum), Vrata Karla VI iz 1736. godine.

pixabay

 

Zanimljiva priča postoji vezena za spomenik Pobedniku, smatra se da je sagrađen u znak sećanja na pobedu Srbije nad Osmanlijama i Austrijancima tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Vlasti su prvobitno želele da spomenik postave na Terazijama, u centru grada, ali su potom našle drugu lokaciju u gradskom parku Kalemegdan. Postavili su ga tu jer su hteli da ponosno gleda prema Austrijancima dok okreće leđa Turcima.

Podignut 1928. godine, po projektu vajara Ivana Mestovića, spomenik je najprepoznatljiviji od svih beogradskih znamenitosti.

unsplash

 

Jednako je popularan među strancima kao i među lokalnim stanovništvom, koje ćete tamo videti kako uživaju uz zvuke gitare i hladnog piva, posebno tokom vrelih letnjih večeri.

Međutim, iako je spomenik cenjena znamenitost u Kalemegdanskom parku, neki više vole čuvenu klupu koja gleda na ušće Save u Dunav.

Nadimak „klupa ljubavi“, koje obično zauzima ljubavni par, stoji na kamenitom grebenu ispod velikog drveta. To je verovatno najromantičnije mesto u gradu, zbog čega je nemoguće naći mesto tamo uveče, čak ni kasno u noć, jer se tamo uvek nalaze parovi koji uživaju u panorami – a Beograd je grad koji nikad ne spava.

unsplash

Komentari(0)

Loading